Ida Risanger Sjursø er doktorgradsstipendiat ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger. Hun har forsket bredt på digital mobbing.

– Det er utrolig mange barn og unge som ikke har det bra. Vi ser at det å bli mobbet kan få store konsekvenser for de det gjelder. Det er viktig for meg å finne ut av de mekanismene som står bak, sier Risanger Sjursø.

– Mobbing øker med alderen

Forskeren har arrangert flere spørreundersøkelser. I gjennomsnitt svarer tre - fire prosent ja på spørsmål om de har vært utsatt for digital mobbing. Nærmere seks prosent svarer at de har blitt utsatt for tradisjonell mobbing. Doktorgradsstipendiaten sier at det er svært få som kun blir utsatt for digital mobbing, men at det ofte er snakk om en kombinasjon.

– Jeg har tatt for meg 15- og 16-åringer. Digital mobbing øker med alderen, og øker inntil de er rundt 16 år. Da har så å si alle digitale medier, opplyser forskeren.

Overlapping

Flere rektorer ved Fosen-skoler, som Fosna-Folket har vært i kontakt med, erfarer at digital mobbing ofte kommer i tillegg til mobbing i friminutter og på skoleveien.

– Det kan jeg bekrefte. Det stemmer veldig godt overens med internasjonal og nasjonal forskning. Digital mobbing overlapper i stor grad med tradisjonell mobbing, forteller forskeren ved Universitetet i Stavanger.

– Skjult mobbing

– Fosna-Folket kjenner til at det har vært håndsopprekning i en klasse med niåringer på Fosen. 30 av 36 svarte at de hadde Snapchat. Er du overrasket?

– Når vi ser hvor mange som i dag har mobil, så er det kanskje ikke så overraskende.

Hun forteller at digital mobbing skjer både på SMS og sosiale medier. Av sosiale medier som brukes til mobbing nevner hun Facebook, Instagram og Snapchat. Mobbingen foregår stort sett i form av tekst og/eller bilder. Om Snapchat sier hun følgende:

– Når man sender et bilde som forsvinner fort, blir det en form for skjult mobbing.

Hun anbefaler på det sterkeste å dokumentere den digitale mobbingen. Når det gjelder Snapchat råder hun mottakere til å ta en skjermdump.

– Angst

Risanger Sjursø mener digital mobbing gjør hverdagen enda mer forferdelig for de som blir utsatt for mobbing.

– Det blir mer påtrengende og kanskje mer svertende. Offeret har aldri noe sted å flykte. Tradisjonell mobbing kan eksempelvis skje på skoleveien og i friminuttene. Digital mobbing er man utsatt for over alt. Man kan til og med få mobbemeldinger om natta, sier forskeren.

– Det kan være at det fører til enda mer angst. Angsten det kan føre til, må sies å være alvorlig, legger hun til.

Ber foreldre følge med

Forskeren har en klar oppfordring til foreldre og foresatte.

– De bør tenke på det å ha en åpen dialog med barna om det som skjer på nettet.

Foreldre spør gjerne barna deres om hvem de har vært med, og hva man har gjort. Slike spørsmål mener hun også må overføres til sosiale medier. Hun ber foreldre følge med, og finne ut hvem man snakker med på sosiale medier og hva som skjer. Akkurat som i den «virkelige» verden.