5. september landet en norsk C-130J Hercules med den første norske lasten med nødhjelp i Erbil i Nord-Irak. Flyet var lastet med containere på oppdrag fra Kirkens nødhjelp. Bakgrunnen for oppdraget er et akutt behov for humanitær hjelp etter Den islamske statens framstøt.

Da Hercules-flyet hadde gjennomført det første oppdraget, ble det umiddelbart klargjort for et nytt oppdrag til Nord-Irak. Denne gangen skulle FN-materiell fraktes til Erbil.

– Norge har tilbudt FN å stille med et Hercules-fly. Det oppdraget er ikke igangsatt ennå, sa Ivar Moen, informasjonsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, i går ettermiddag.– Ikke behovNå er det besluttet at Norges transportfly i denne omgang ikke skal benyttes i oppdraget.

FN har vurdert at det ikke er behov for våre kapasiteter, sier Moen.

– Fortsatt på høy beredskap

Oberstløytnant Eystein Kvarving, pressetalsmann for forsvarssjefen, forteller at den hurtige beredskapen for å dra raskt ut er «skrudd litt ned».

– Transportflyet vårt står fortsatt på høy beredskap for å kunne bidra til transport av humanitær hjelp til Irak, om behovet igjen skulle komme, sier Kvarving.– Situasjonen kan endres

Oberstløytnanten forteller at da avtalen ble inngått, var den militære situasjonen i Nord-Irak av en annen karakter enn hva den er i dag. – Da vi stilte fly til disposisjon var det kaotisk på bakken i Irak. Da sto ISIL (Den islamske staten) rundt 20 kilometer utenfor Erbil, og det ble vanskeligere med sivile fly. De ba derfor om militær transport. UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) har nå besluttet å bruke sivil lufttransport, forteller pressetalsmannen.Forsvaret er kjent med at regjeringen i samarbeid med FN fortløpende kartlegger situasjonen. Kvarving er klar på at det norske Forsvarets tilbud fortsatt står ved lag.

– Situasjonen kan endres i morgen, men ingenting tilsier det.Vurderte Ørland-styrke