Ørland kommune har nå reguleringsplanen for Ørland hovedflystasjon ut på høring. Fylkesutvalget behandlet i dag sin høringsuttalelse.

Vil ha merkostnader dekket

Fylkesutvalget vedtok enstemmig følgende innstilling i forhold til hvilke veier som skal benyttes til tungtransport i forbindelse med byggingen av basen:

«Av hensyn til sikkerheten for både myke trafikanter og annen trafikk, anbefaler Sør-Trøndelag fylkeskommune at «Tungaveien» brukes som anleggstrafikk. Det forutsettes at veien stenges for annen gjennomgående trafikk med unntak av kjøring til eiendommer.

Fylkeskommunen forutsetter at Forsvarsbygg i en avtale forplikter seg til å dekke fylkeskommunens merkostnader til ekstra vedlikehold av fylkesveiene i anleggsfasen og istandsetting av fylkesveiene etter anleggsfasen. Avtaleinngåelsen skjer direkte med fylkeskommunen».

Hektisk byggeaktivitet

Byggingen av kampflybasen starter for alvor på nyåret neste år. De foreløpige byggekostnadene er beregnet til om lag fem milliarder kroner. De viktigste byggene, som skvadronbygget til F-35 samt simulatorbygget, må stå ferdig til de første nye jagerflyene ankommer i 2017. Den planlagte rullebaneforlengelsen må også ferdigstilles innen den tid. Det betyr en veldig hektisk byggeaktivitet de kommende tre årene.

Midt-Norsk initiativ

De nye F-35 jagerflyene er ventet å skape et annerledes og forverret støybilde rundt flystasjonen. Ørland kommune var i juni i forhandlinger med Forsvarsbygg om innløsning av Hårberg skole, som ligger ved hovedporten til flystasjonen. Fosna-Folket.no skrev i juli at Forsvarsbygg er villige til å betale 65 millioner kroner for skolen. I sin innstilling til reguleringsplanen for flystasjonen, tar fylkesutvalget initiativ til Midt-Norsk samarbeid for å sikre at finansiering av blant annet Hårberg skole blir ivaretatt på en god måte:

«Sør-Trøndelag fylkeskommune finner at driften av Hårberg skole vil bli svært utfordrende som følge av kampflybasen. Økt trafikk reduserer trafikksikkerhet, og økt støybelastning og aktivitet generelt gir et opplæringsmiljø med sterkt redusert kvalitet i forhold til i dag. Sør-Trøndelag fylkeskommune mener derfor at Hårberg skole bør innløses som en følge av kampflybaseutbyggingen. Forsvarets etablering av kampflybase på Ørland gir mange muligheter, men også noen utfordringer som må løses. Dette er utfordringer som kommunen, fylkeskommunen og staten må løse i fellesskap. Fylkesutvalget ber rådmannen samordne et Midt-Norsk initiativ ovenfor Storting og Regjering slik at usikkerhet rundt finansiering av Hårberg skole, de støyberørtes situasjon og andre samfunnsmessige følgeskader ved utbygging av Ørland flystasjon, blir ivaretatt på god måte».

Håper på nye forhandlinger

Høyres Torhild Aarbergsbotten mener Forsvarsbyggs tilbud på 65 millioner kroner for Hårberg skole ikke holder til å bygge ny skole i Ørland.

- Det er for lite. Vi håper at resultatet av dagens vedtak i fylkesutvalget blir at prisforhandlingene med Forsvarsbygg gjenopptas. Da er det særdeles viktig at Ørland kommune kan dokumentere godt hvor mye en ny skole vil koste, sier hun.