I revidert budsjett har rådmannen i Leksvik kommune pålagt flere kutt ved Vanvikan skole. Før høstens skolestart ble det sendt ut et skriv til foreldre og foresatte med en rekke endringer ved skolen. Ett av punktene var:

«Det aller meste av spesialundervisningen vil foregå inne i klassen. I og med at timer til vanlig undervisning reduseres kraftig, er det naturlig at også timer til spesialundervisning også reduseres. Aktuelle heimer vil nødvendig få informasjon. Skolen vil bruke assistenter i stedet for lærere der dette er naturlig.»

- Må få nytt vedtak

Foreldreråd og arbeidsutvalg (FAU) ved grunnskolen sendte et brev til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. FAU ønsket å finne ut om endringene som er gjort, er ulovlig.

Tore Haugnes, jurist og seniorrådgiver ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, forteller at det i vår ble gjort enkeltvedtak for spesialundervisningselever for høsten 2014. I skrivet som er sendt ut, står det at spesialundervisningen skal reduseres. Han sier at skrivet umiddelbart burde vært gjenstand for nye vedtak for de elevene det gjelder. Dette er ikke gjort, og er ifølge Haugnes i strid med loven.

- Hver enkelt elev må få et nytt konkret vedtak, som de skal ha mulighet til å klage på, sier Tore Haugnes og legger til:

- Dette er helt klart ulovlig. Når det står slik alene, er det i strid med forvaltnings- og opplæringsloven. Elevene blir rammet to ganger, både når det gjelder de generelle nedskjæringene og kuttene i spesialundervisningen.Fylkesmannen mener at Leksvik kommune nå må ta grep.

–Skoleåret har startet, så vi forventer at det skjer noe fortløpende uten ugrunnet opphold, som forvaltningsloven foreskriver, sier Haugnes.

- Rimelig klar beskjed

Om fylkesmannens påstand om at Leksvik kommune har brutt loven, svarer kommunen følgende:

- Det synes jeg er en rimelig klar beskjed. Gjør vi noe som er lovstridig, skal vi rette oss etter det. Vi skal innfri lovpålagte oppgaver, sier rådmann Kai Terje Dretvik, som forteller at saken skal legges fram i formannskapet på torsdag.

- Målet vårt er å organisere slik at vedtakene dekkes opp. Hvis det er slik at fylkesmannen mener vi ikke er i stand til å oppfylle vedtakene, må vi enten sette inn flere ressurser, eller fatte nye vedtak. Sånn som situasjonen er nå, avventer vi litt. Vi må se om vi klarer å organisere etter vedtakene, noe jeg er håpefull til at vi klarer, forteller rådmannen.

Ønsker dialog

Rådmannen vektlegger at skrivet som er sendt ut, er ment som et informasjonsskriv, og ikke et vedtak. Leksvik kommune har foreløpig ikke mottatt noen pålegg fra fylkesmannen.

- Fylkesmannen er en god samarbeidspartner, som vi også retter oss etter når det kommer pålegg. Jeg tar gjerne en tur til Steinkjer, eller inviterer fylkesmannen til Leksvik. Er fylkesmannen uenig, er det en sak for seg selv. Hvis fylkesmannen mener vi bryter loven, er det en annen sak. Det kan godt hende at vi må endre vedtakene, sier rådmann Kai Terje Dretvik.

Rektor ved Vanvikan skole, Erik Oinas Solberg, bekrefter overfor Fosna-Folket at spesialundervisningen er redusert i henhold til utsendte skriv. Dette gjelder også de andre punktene, som har vært mulig å realisere.

Les mer i dagens papirutgave av Fosna-Folket.Les mer om saken:FAU frykter skolekutt går utover mobbeofreVil ha svar på om tiltakene er i strid med lovenGår hardt ut mot kommunen