Da oppvekstutvalget diskuterte framtidig ungdomsskolestruktur sprikte meningene i alle retninger. Nå signaliserer både Fremskrittspartiet og Senterpartiet i Indre Fosen at de helst ser at dagens struktur opprettholdes. Det vil si at det fortsatt skal være ungdomsskoler på Stadsbygd, i Vanvikan og på Åsly. Mælan og Testmann Minne er ikke tema i denne runden om skolestruktur.

- Kun 27 millioner kroner i forskjell

- Vi i Senterpartiet vil beholde dagens struktur. Det er best med tanke på utvikling av nærmiljøene rundt om i kommunen. Og så synes jeg det er vanskelig når man må sette bygdene opp mot hverandre. Dersom vi legger ned ungdomsskolene på Stadsbygd og i Vanvikan tror jeg det kan føre til fraflytting. Det gir ikke økt bolyst å legge ned ungdomsskoler, sier Aud Dagmar Ramdal, som er leder i oppvekstutvalget i Indre Fosen.

Hun er redd rene barneskoler, som i tillegg blir mindre, også vil bli mindre attraktive å jobbe på. Lærerne ønsker ofte den faglige utfordringen en kombinert barne- og ungdomsskole vil gi, sier Ramdal. Hun mener dagens struktur vil gi mindre skysskostnader enn hva tilfellet vil bli dersom elevene fra Stadsbygd og Vanvikan må kjøres til Åsly.

- Forskjellen i investeringskostnader mellom alternativene er såpass liten at den ikke bør være avgjørende ved valg av alternativ. Det er kun 27 millioner kroner i forskjell mellom det dyreste og det rimeligste alternativet, sier Ramdal.

- Tok feil

- Vi har konkludert på samme måte som Senterpartiet. Vi ser at det er litt besparelse ved å flytte alle til Åsly, men det er ikke nok til at det det er verdt risikoen. I utgangspunktet var jeg innstilt på å bruke bygningene til Rissa videregående som en felles ungdomsskole når det blir ny videregående i Vanvikan, men rådmannen vil heller bygge på dagens skole på Åsly, sier Kurt Myrabakk (Frp).

Han har fått mange henvendelser fra foreldre i forbindelse med skolestruktursaken.

- Vi hadde trodd at mange mener det er ønskelig å samle Stadsbygd og Vanvikan på en skole, men der tok vi feil. De sier de vil ha ungdomsskole i Vanvikan, sier Myrabakk.

Nå arbeides det med en kommunedelplan for Vanvikan, og da er skoletilbud noe planen tar for seg.

- I den forbindelse er det bekymring rundt forslaget om å legge ned ungdomsskolen i Vanvikan. Det vil gjøre Indre Fosen mindre attraktivt å flytte til, mener Myrabakk.

- Vi er i diskusjonsmodus

Høyre og Arbeiderpartiets holdning til saken vil bli avgjørende når skolestrukturen skal behandles politisk.

- Vi har ikke noen samlet mening ennå. Vi er i diskusjonsmodus. Det er ikke helt sikkert at Høyre vil være samlet i denne saken. Det er et stort og viktig tema. Jeg har signalisert at jeg støtter innstillingen. Det er best både faglig sett og økonomisk, sier Bjørn Vangen (H).

I utredningen som er ute på høring går anbefalingen på at ungdomsskoleelevene fra Stadsbygd og Vanvikan skal til Åsly. Høringen har frist 18. mars.

Venter på høringssvarene

I Arbeiderpartiet har man foreløpig ikke gjort seg opp noen mening om den framtidige skolestrukturen.

- Vi har bestemt oss for å la høringen gå, så skal vi ta det opp i kommunestyregruppa etterpå.  Vi vil høre hva både elever og lærere sier, og vi har en god dialog med Indre Fosen AUF, sier Knut Ola Vang (Ap).

Han synes ikke det er noen av alternativene som er utredet som skiller seg.

- Etter å ha lest rapporten, synes jeg ikke det er enkelt å velge. Det er ikke noen av alternativene som skiller seg markant ut. Det som vil være avgjørende for vårt valg er et alternativ som setter elevene og kvaliteten på undervisningen fremst, sier Vang som synes det er litt merkelig at enkelte partier har bestemt seg før de har lest høringssvarene som vil komme.

Alternativene som er ute på høring er enten å opprettholde dagens struktur, å samlokalisere elevene fra Stadsbygd og Vanvikan enten på Stadsbygd eller i Vanvikan, eller å flytte alle ungdomsskoleelevene fra de to skolene til Åsly.