Fire vindparker med totalt 209 vindturbiner bygges på Fosen. I den forbindelse blir det også anlagt hele 18 mil ny vei i Fosen-fjellene. Dersom det skulle skje en arbeidsulykke i forbindelse med utbyggingen, er det viktig at nødetatene finner frem.

Testet nødnett

- Nødetatene har derfor vært i vindparkene for å bli litt kjent. Jeg var på Storheia for noen uker siden, og denne uka var vi i Roan vindpark. Vi har blant annet testet telefon og nødnett der oppe. Vi legger opp til at flere andre ansatte skal innom vindparkene for å gjøre seg kjent fremover, forteller Hallgeir Stjern ved Fosen lensmannsdistrikt.

Veinettet i vindparkene fortoner seg mer som en labyrint med veier ut til hver vindturbin. I Roan vindpark skal det være 71 turbiner, mens det på Storheia i Åfjord blir 80.

- Dersom det skjer noe, må vi vite at vi finner fram. Spesielt i mørket kan dette være utfordrende, sier Stjern.

Les mer: Slik blir vindparkene på Fosen.

Bom

Ved adkomstveien til vindparkene er det en bom. Politiet har koden til denne i tilfelle bommen er stengt når utrykningen skjer.

- Dersom det er mulig, skal de som arbeider i vindparken åpne bommen for oss, forklarer Stjern.

Han forteller at det også vil bli satt opp skilt inne i vindparkene for å gjøre det enklere å finne frem. I en nødsituasjon vil utbyggerne også forsøke å dirigere utrykningskjøretøyene frem.

Per februar 2018 har ikke politiet rykket ut på noen arbeidsuhell i forbindelse med utbyggingen.

NB: Det er først når alle de fire vindparkene står ferdige i 2020 at det er 18 mil vei i parkene. Per i dag er man kun i gang med byggingen av Storheia og Roan vindpark, men det er også i disse parkene at det er mest vei. Byggingen av Kvenndalsfjellet og Harbakfjellet vindpark starter senere i år.