61 år gamle Bratberg har vært i bedriften sia 1986 og kjenner virksomheten inn og ut.

Løkke er nå 71 år gammel, og ønsker å trappe ned. Han reiser på ferie i noen uker, og så vil han komme tilbake i en tilbaketrukket rolle.

Det vil bli en overgang for den aktive entreprenøren. Han synes ikke det blir rart.

– Det blir vel sånn med oss alle, sier bedriftslederen.

Gravemaskinen

Da han startet opp hadde han én traktorgraver. Den kjørte han sjøl de første månedene.

– Etter hvert fikk jeg i noen til å hjelpe meg, forteller han.

I alle disse åra har han vært både daglig leder og styreleder. Omsetninga har vært på flere hundre millioner kroner de senere årene, og økonomien i firmaet har alltid vært solid.

– Vi har gått med overskudd hvert år, sier Løkke.

Anleggsbransjen har sia vært gjennom en teknologisk utvikling. Den viktigste utviklinga har ifølge Løkke foregått på den elektroniske sida. Når det gjelder det grunnleggende, mener han det er mye som er likt det som brukes ennå.

Sjøl om Løkke har arbeidet mest administrativt de siste åra, trur han at han skal kunne sette seg i en gravemaskin og kjøre nå også, om det kniper.

– Når du først har fått det i blodet, sitter det, sier han.

Trappe ned

Bedriftslederen har ikke tenkt å trekke seg helt ut av virksomheten med en gang.

Bedriften ble i 2015 delvis oppkjøpt av Veidekke. Entreprenørgiganten eier nå 80 prosent av Tore Løkke A/S.

De to selskapene kom i kontakt med hverandre da åfjordsbedriften arbeidet med skianleggene ved Lillehammer i samband med de Olympiske Leker i 1994.

– Det var der de lærte oss å kjenne, sier Løkke.

Firmaet til åfjordingen har rundt 100 ansatte. Arbeidskrafta er stabil, og mange velger å bli lenge i firmaet. Gjerne til de går av med pensjon.

– Det har blitt en del gullklokker med åra, sier åfjordingen.

Kontinuitet

Løkke er ikke redd for at det skal bli store endringer sjøl om han overlater styringa til Bratberg. Han er som kjent vel etablert i ledelsen. Etter først å ha vært anleggs- og driftsleder, ble han senere engasjert som prosjektleder. De siste årene har han ledet store prosjekter for blant annet Statens vegvesen, Statkraft, Forsvarsbygg og NTE Energi. Bratberg er fra Revnes på Fosen, og er utdannet ingeniør med tilleggsutdannelse innen kommunalteknikk.

Mangelen på gjennomtrekk i en bedrift kan ofte skyldes en god bedriftskultur der folk trives i jobben.

– En er avhengig å ha et bra miljø for at ting skal fungere. Det handler om å behandle folk ordentlig. En må ha flinke arbeidsfolk for at ei bedrift skal gå bra. Det går begge veger, sier Løkke.

Framtida

I forrige uke var det utdanningsmesse i Åfjordhallen, og anleggsbransjen var der med folk. Bedriftsgrunnleggeren har tru på at ungdom kan satse på anleggsbransjen ennå i mange år framover, sjøl om automatiseringa begynner å komme.

- På Fosen har det vært stor aktivitet de siste åra. Innen anleggsbransjen vil det alltid være noe som foregår, for vi må alltid oppgradere og fornye infrastrukturen i samfunnet. Derfor er det ikke noe alternativ at bransjen ikke skal bestå. Jeg trur også det er mange år til at maskiner begynner å kjøre seg sjøl.

Ansvaret

Bretberg er ydmyk i forhold til oppgaven. Han sier han vil få noen nye oppgaver i forhold til ansvar framover. Imidlertid trur han ikke det vil virke mye inn.

- Jeg kjenner drifta fra at jeg har vært der i mange år. Jeg er glad for at Tore blir med videre som en støttespiller, sier Bratberg.

Bedriften har sitt hovedkvarter i Lundfjorden, og der regner Bratberg med at den blir liggende i fortsettelsen også.

– Det har ikke vært noen diskusjon rundt bytte av kontorplass, og det er det heller ikke noe behov for, sier Bratberg.