orleden diskuterte planutvalget i Åfjord en reguleringssak for et område godt utafor sentrum i kommunen. Under arbeidet kom det fram at det har kommet føringer på statlig hold om at det er ønskelig å satse på fortetting av sentrum framfor å legge opp til spredt bosetting. Det var denne saken rådmannen viste til da han kom med kommentaren om prinsippene.

– Vi vil for eksempel gjerne at folk skal få lov til å få bosette seg i hele kommunen, sier rådmannen.

Strategier

8. desember vedtok kommunestyret en planstrategi for Åfjord kommune. Gjennom denne er det bestemt at det skal gjennomføres revisjon av kommuneplanens samfunnsdel og kommuneplanens arealdel. Det gjelder også kommunedelplanene for Stokksund, Lauvøya, Linesøya og Dragseid.

– Kommunedelplan for Åfjord sentrum er ikke gjenstand for revisjon ennå, opplyser rådmannen.

Han mener det på tide å forankre formålet med planarbeidet. Samtidig skal organiseringen av det politiske på plass.

Sammenslåing

Kommunene Åfjord og Roan fra blir én fra 1. januar 2020. Roan kommune har kommuneplan, både samfunnsdel og arealdel, som ble vedtatt i 2015.

Rådmannen ser for seg at det må legges arbeid i utarbeiding av kommuneplan for den nye kommunen nokså tidlig etter sammenslåingen av de to kommunene. Av den grunn ser rådmannen det som nødvendig å avgrense planarbeidet i denne omgangen.

Faggrupper

Rådmannen har kommet med forslag om hvordan en skal organisere arbeidet med planen. Øverst som styringsgruppe er formannskapet, et organ som i Åfjord har de samme medlemmene som formannskapet.

Under styringsgruppa finner vi arbeidsgruppa. Det er rådmann med sektorsjefene Lars Helge Kolmannskog (landbruk og tekniske tjenester), Reidun Susanne Momyr (oppvekst) og Laila Dolmseth Refsnes (helse og velferd). Økonomisjef Jon Kristian Lomundal er med, likeledes personalsjef Lisbet Nebb og kultursjef Jan Ove Berdahl De to siste medlemmene er Trude Iversen Hårstad (fagsjef plan) og Kjell Vingen (arealplanlegger). De to sistnevnte er sentrale i arbeidet med arealdelen.

Bredt forankret

Ressursgrupper er faggrupperinger som ligger under dette nivået igjen. Dette kan være ungdomsråd og tilsvarende videre som er tenkt dratt inn i arbeidet med kommuneplanen etter behov.

Kommuneplanen skal være et styringsverktøy for å gjøre Åfjord kommune til en attraktiv kommune å bo og leve i.

Uttalte satsningsområder for denne planrevisjonen er å gjøre av ulike boligtyper tilgjengelig og å legge til rette for næringsutvikling og etablering av arbeidsplasser.

Tiltak mot såkalt forgubbing er et annet grep som skal gjøres gjennom kommuneplanen. Det skal legges vekt på folkehelse, og som et siste punkt har rådmannen lagt inn at en ønsker en mer tydelig og forutsigbar arealdisponering.