«B-ruten innstilt inntil videre pga teknisk problem. Grunnet blokkert ferjelei på Brekstad vil A-rutens avgang fra Brekstad kl. 17.30 bli forsinket», het det i en melding fra rederiet Norled klokken 17.27.

Hovedmotoren

Regionsjef for ferjer i Norled, Inge André Utåker, forklarer at Frafjord har tekniske problemer med hovedmotoren.

«Ikke samme sak som sist», opplyser han til Fosna-Folket.

Det var i sekstida tirsdag kveld for tidlig å si om Frafjord nok en gang må på verksted.

Kjørte på land

Like før jul fikk Frafjord tekniske problemer inne i havnebassenget på Brekstad.

- Ferja har en propell både foran og bak. Propellene kan vris, slik at de kan ha forskjellige funksjoner. De kan både skyve og trekke. På vei inn mot land, brukes propellene for å bremse farten på ferja. Når skipperen torsdag skulle koble om funksjonen på propellen foran på ferja, var det ingen respons. Dette skyldes en teknisk svikt. Propellen fortsatte bare å drive ferja forover, og dermed ble ikke farten bremset. Skipperen koblet da ut propellen foran, og brukte propellen bak til å bremse ferja, fortalte regionsjef Utåker om den hendelsen.

Frafjord hadde imidlertid for god fart og kjørte inn i deler av den nye hurtigbåtkaia på Brekstad. Ferja traff deretter land. Reparasjonen av kaia vil trolig få en prislapp på rundt 700 000 kroner. Også ferja Frafjord måtte på verksted etter hendelsen og var ute av drift i over en uke.

- Ikke farlig

Tirsdag kveld fikk altså Frafjord problemer på nytt. Ifølge regionsjef Utåker oppsto motorproblemene da ferja lå til kai på Brekstad.

- Det oppsto ingen farlig situasjon på grunn av motorproblemene?

- Nei, det gjorde det ikke, svarer regionsjefen.

Det tok litt tid å få flyttet Frafjord fra ferjeleiet, og A-ruta med ferja Ytterøyningens anløp klokken 17.30 ble dermed kansellert. Fra klokken 18.30 skulle det imidlertid være normal drift med Ytterøyningen igjen. B-ruta er innstilt til og med torsdag morgen.

39 år gammel

«Begynner ferja Frafjord å bli litt «sliten» siden det oppstår en del tekniske problemer»?

«Den er gammel, men ikke sliten. Akkurat nå er det antagelig en kobling i drevet til en kompressor («blåser») på motoren som har røket», svarer regionsjef Utåker.

Ferja Frafjord ble bygd for A/S Hvaler Båt- og Fergeselskap i 1979. Den fikk da navnet MF «Hvalerfergen III».