I jula havarerte motoren på Åfjord kommune sin bil for beredskapsvakt og utrykningsleder. Etter ei nærmere vurdering er en kommet til at det ikke formålstjenlig, eller lønnsomt, å sette den gamle bilen i stand.

– Åfjord kommune må også oppgradere brannberedskapen. Fram mot 2020 skal det etableres fem nye veituneller i Åfjord og Roan. Dette fordrer blant annet større røykdykkerberedskap, forklarer rådmannen.

Hentet tilbud

Når det gjelder hvem som skal ta regninga, henviser rådmannen til avtalen av 7. desember 2016 mellom Åfjord kommune og Fosen brann- og redningstjeneste. Dette finner en under punktet «Levering av gjensidige ytelser». Her finner en at kostnadene for vaktordningen, herunder materiell fordeles 30/70 mellom henholdsvis Fosen brann- og redningstjeneste og Åfjord kommune.

– Vi har tatt oss den frihet, i samråd med Fosen brann- og redningstjeneste IKS, å innhente tilbud på en ny røykdykkerbil, forteller rådmannen.

Han forklarer at årsaken til at kommunen heller går for å kjøpe enn å leie, også er at dette er en spesiell bil som må tilpasses tjenesten.

– Det blir billigere over tid for kommunen å eie enn å lease, sier Johansen.

Avgiftsfritak

Den aktuelle bilen er en modifisert Volkswagen Amarok. Den vil få blålysbøyle og blålys foran og bak, sirene, arbeidslys, sambandsradio, røykdykkerrygger i baksete, hyller og verktøyskap. Denne typen biler er under visse forutsetninger fritatt for engangsavgift, noe som for den aktuelle bilen er omsøkt og godkjent.

Kontraktssummen for bilen, med unntak av frakt og profilering er 500 800 kroner. I tillegg kommer merverdiavgift, som ikke er refunderbar.

– For kommunen er det mer gunstig å kjøpe en ny bil hvert tredje år. Da vil vi ha en ny bil, og den blir billigere enn om vi skulle brukt leasing, forklarer rådmannen.

Dette er også̊ avklart med Fosen brann- og redningstjeneste.

Behovet

Behovet for ny utrykningsbil har lenge vært til stede, og har også ligget inne i budsjettet til Fosen- brann og redningstjeneste. Ved å anskaffe en ny bil, oppnås en ekstra økonomisk effekt ved at en får fritak for engangsavgiften. Etter tre år kan bilden selges for en sum opp i mot anskaffelseskost

Rådmannen har vurdert anskaffelsen i lys av behovet for økt brann- og røykdykkerberedskap framover. Slik han anser det, er en slik anskaffelse fornuftig og nødvendig. Under avstemminga gav formannskapet full tilslutning til forslaget.

Rådmannen gis fullmakt til å gjøre låneopptak på 450 000 kroner for å gjøre anskaffelsen, og å godkjenne endelig rente- og avdragsvilkår og eventuell rentebinding i hele eller deler av lånets løpetid.