De er strålende fornøyd etter de første dagene er over:

-Tyskerne er opptatt av hvor maten kommer fra, og det er veldig artig for oss å kunne fortelle hvordan vi lager maten og vise på kartet at silda kommer fra Fosen og blåskjell fra Åfjord, sier Husby.

Ambassadør Petter Ølberg, Gerda Husby og Stig Bjørnar Mandal Foto: Wil Lee-Wright/Oi!Trøndersk Mat og Drikke

Råvarer fra Trøndelag

– Tyskerne etterspør ren mat, og det har vi. Norge er et rent land, og det slår an her, sier Husby.

På menyen står det sild fra Grøntvedt Pelagic, blåskjell fra Norgeskjell, sammen med mange andre råvarer og produkter fra hele Trøndelag.

Fosenmat med kjøttskjærerne Bjørn Erik Vangen og Stig Bjørnar Mandal fikk en fagprat med landbruksminister Dale, som selv også er kjøttskjærer. Vangen og Mandal er glade for å ha en minister som har god kunnskap til næringa og utfordringene som lokale matprodusenter står overfor.

I sin åpningstale trakk også Dale fram at Grüne Woche er viktig for å gi produsentene den anerkjennelsen man ikke får hjemme.

-Paradokset er at mange ikke blir sett og anerkjent for den jobben de gjør i hverdagen, men får den velfortjente oppmerksomheten først når de er i Berlin, sier Dale i ei pressemelding.

- Viktig å få støtte

Og dette kjenner Fosen-gründerne seg igjen i.

– Det er vanskelig å holde nyhetens interesse oppe, forteller Vangen fra FosenMat.

– Og det er viktig å få støtte fra kommune og nye Trøndelag fylke for å gjøre offentlige innkjøpsordninger enklere for lokale matspesialiteter. Det er slike tiltak lokale matprodusenter trenger for å styrke omsetningen og verdiskapinga i denne næringa, sier Vangen.

Bjørn Erik Vangen Foto: Wil Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Vangen og Mandal steppet på kort tid inn da hovedkokken til den trønderske standen ble syk dagen før avreise. Det tok de på strak arm, og får mye skryt fra de andre deltagerne for svært god håndtering. Hovedformålet med messa er å vise fram norsk mat og lokke tyskere på besøk til Norge. Men det er ikke det enste målet med deltagelsen.

Trøndelag som matdestinasjon

- En veldig viktig del av å være med på messen er å bli kjent med de andre deltagerne fra Trøndelag, forteller Husby.

– Vi framsnakker hele Trøndelag, og blir godt kjent med hverandres hjemsteder og hvilke muligheter som fins. Fosen er en av 7 matdestinasjoner i Trøndelag, sammen med Namdalen, Innherred, Trondheim, Hitra/Frøya, Oppdal og Røros. I tillegg er det jo stand fra Fjell Norge og Fjord Norge også, så her er det mange potensielle samarbeidspartnere og nettverk som er flott å bli en del av. Veldig inspirerende og lærerikt, sier Husby som sammen med gutta fra Fosenmat skal stå på stand til tirsdag.

Da kommer Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell som skal stå ut messa som varer til 28. januar.

Om Trøndelag på Grüne Woche:

Trøndelag er en del av Landbruks- og Matdepartementets paviljong på Grüne Woche, verdens største landbruks- og matmesse. Fra Norge er også Fjell Norge og Fjord Norge med som regioner.

Fra Trøndelag er det brukt råvarer fra hele regionen og satt sammen 10 ulike smaksretter, med råvarer fra hav til høgfjell, som skal sette matopplevelsen i sentrum for publikum. Kokkene Lars Erik Vesterdal og Jostein Austli har satt sammen en smakfull meny med blant annet rein, elg, lam, ost, laks, kveite, blåskjell, sild som hovedråvarer.

Et stort utvalg drikke er det også med, 10 sorter øl fra 5 ulike bryggeri, 11 typer akevitt, og drikke av bringebær og tyttebær. Denne totalpakken med mat, drikke og forslag til aktiviteter, skal gi det internasjonale publikumet lyst til å ta turen til matregionen Trøndelag.

7 matdestinasjoner

I forkant av messen har 7 reiselivsdestinasjoner i Trøndelag satt sammen forslag til aktiviteter for mat- og drikkeinteresserte. De promoteres selvsagt på stand i Berlin, se her for brosjyren som Trøndelag deler ut på stand.

Det er fjerde gang Trøndelag står samlet på en del av Landbruks- og Matdepartementets stand på Grüne Woche. Felles for alle deltagerne på stand, er at de snakker tysk, er gode formidlere og kan selge opplevelsesregionen Trøndelag.