Beredskapsleder Hilde Haugdahl Humstad er prosjektleder for Åfjord kommunes risiko- og sårbarhetsanalyse, forkortet ROS. En kommunes ROS danner grunnlaget for dens kriseplaner og beskriver hvordan ulike kriser skal håndteres. Forleden var dette oppe som sak i formannskapet.

– Hensikten med en ROS-analyse er redusere kommunens sårbarhet i forhold til liv, helse og tjenesteproduksjon, sier beredskapslederen.

Behovet

Haugdahl Humstad henviser til at det i nærmeste framtid vil bli bygd tre nye tunneler i den nye Åfjord kommune. På fylkesveg 723 skal det bygges to nye tunneler, og én tunnel er under bygging i Roan. Eter hver kommer enda to tunneler i dagens Roan. Kommunen slås som kjent sammen med Åfjord.

- Fosen- brann og redningstjeneste har bakt dette inn i sin ROS, og det berører oss, sier Haugdahl Humstad.

Beredskapslederen viser til at nabokommunene Bjugn og Roan bearbeider sine ROS for tida.

Metodikken

Måten de har arbeidet på er beskrevet av Direktoratet for sivil beredskap. Den kalles bowtie-metoden, etter formen på diagrammet som en tar utgangspunkt i. Et bowtie på engelsk er kort forklart ei sløyfe.

- Vi har hatt det som utgangspunkt, sier Haugdahl Humstad.

Her kommer Skrue og pengebingen inn. Det er i midten, som knuten i sløyfa.

På den ene sida har en risikofaktorene. Magica fra Tryll, B-gjengen, Rikerud og Gullbrand Gråstein er truslene. På den andre sida har en konsekvensene hvis de som truer Skruer og pengebingen lykkes. Det betyr tap av lykketiøringen, inntjening og omdømmet som verdens rikeste and svekkes. Som beredskapstiltak har han vakter, fallemmen og han bruker Petter Smart.

- Bytter vi ut pengebingen med en barnehage, kan vi anvende det i risiko- og sårbarhetsanalysen, sier beredskapslederen.

Formkravene

Styringsgruppa for ROS-arbeidet er formannskapet. Arbeidsgruppa er rådmannen med sektorsjefene. Ved behov kan en trekke inn Fosen brann- og redningstjeneste eller andre instanser.

- Målet er å få et dokument som er brukervennlig, sier beredskapslederen.

Forebygging er en viktig del av ROS-arbeidet. Herunder å varsle på forhånd når situasjoner kan oppstå.

- Samtidig må vi være forsiktige med å rope ulv ulv, advarer beredskapslederen. Som et eksempel nevne hun stormen Cora som forleden bommet på Fosenhalvøya. Det verste været kom nordpå.

Kraftige saker

Arbeiderpartiets Walter Solberg mener Cora var heftige saker, og at det var all grunn til å forberede seg.

- På Sklinna var det målt orkan styrke, minner han om.

I kriseplanverket skal det ligge ved en kontaktliste med oversikt over folk som skal varsles. Den siste som foreligger begynner å bli utdatert. Denne skal oppgraderes innen saken kommer opp i kommunestyret 2. februar.

Beredskapslederen understreker at det er viktig å arbeide på tvers av sektorene.

Formannskapet gav enstemmig sin tilslutning til det arbeidet som så langt er gjort.