Kjøp av Brennholmen har vært en tilbakevendende tema i de folkevalgte organer i Åfjord gjennom flere år.

– Det har vært oppe tidligere, men vi kom ikke i mål, forteller rådmannen.

I saksframlegget peker rådmannen på at Åfjord kommune har som et uttalt mål i kommuneplanen å gjennomføre et målrettet næringsarbeid, både for å skape nyetableringer og gi gode utviklingsmuligheter for eksisterende næringsliv i hele kommunen. En viktig del av dette arbeidet er sikre tilgjengelige og attraktive næringsarealer.

Næringsutvikling

Kommunen har i de siste åra lagt betydelige ressurser i å utvikle havneområdet på̊ Monstad, med utfylling av nytt areal, og å legge fram og oppgradere vann og avløpssystemene i området. Dette har utløst eksterne investeringer i forbindelse med den pågående vindkraftutbyggingen, ikke minst med byggingen av ny dypvannskai og ny ro-ro kai i regi av henholdsvis Statkraft ved Fosenvind DA og Statnett.

Tidligere har Åfjord kommune engasjert seg i utviklingen av Kirkholmen som nærings- og industriområde. I dag er flere virksomheter lokalisert på̊ Kirkholmen. Dette området ligger rett øst for Brennholmen.

– Sett i lys av økende etterspørsel etter sjønære arealer i tilknytning til skipsleia og økende aktivitet innenfor fiskeri og havbruk fremover, er det grunn til å tro at det blir behov for betydelig mer næringsareal i dette området, anfører rådmannen.

Potensial

I henhold til kommuneplanens arealdel er blant annet Brennholmen avsatt som framtidig næringsareal i området. Holmen ligger sørvest for, og i tilknytning til fergeleiet på Kirkholmen.

– Brennholmen ligger i tilknytning til skipsleia, og med byggingen av ny FV723, vil det bli svært god adkomst til disse arealene både sjøveis og landveis, understreker rådmannen.

Åfjord kommune var i 2013 i forhandlinger med grunneierne til Brennholmen om et eventuelt kjøp av holmen, men forhandlingene førte ikke fram den gangen. Kommunen tok et nytt initiativ i saken våren 2017. Arbeidet munnet ut i en avtale jula 2017 om mulig overtakelse av Brennholmen, forutsatt at kommunestyret godkjenner det.

Deponering

Rådmannen forteller at straks en avtale er underskrevet, vil kommunen ha muligheter til å begynne å deponere masser.

Varaordfører Jon Husdal opplyser at Brennholmen har vært i søkelyset fra kommunens side i mange år.

– Den var på sakskartet da vi behandlet reguleringsplanen for Kirkholmen i si tid, sier senterpartipolitikeren.

Holmen er på 130 dekar. Nord for den ligger skipsleia. Mot denne vil det bli stående igjen en skalk når en har sprengt til den sørlige delen. På innsida vil en få et stort område når en fyller igjen.

Økonomien

Avtalen med grunneieren går i korthet ut på̊ følgende at Åfjord kommune overtar Brennholmen. Kommunen tiltrer eiendommen når formalitetene ved overdragelsen er brakt i orden. På holmen er det ei hytte. Innløsningsansvaret for denne blir overtatt av kommunen når de overtar.

– Hytteeiere har en leieavtale som går fram til 2022. Vi har en takst på hytta, og vi har til hensikt å være ryddige på dette, opplyser Johansen.

Oppgjøret skjer i rater over seks år.

– Kommunestyret satte av 500 000 til mulig overtakelse av Brennholmen i budsjettet for 2018, opplyser rådmannen.

Resterende finansiering må̊ innarbeides i budsjettet for 2019 og økonomiplanen for kommende år.