I desember gjennomførte Fosen brann- og redningstjeneste (FBRT) branntilsyn ved Botngård skole.

– Tja, vi blir jo alltid misfornøyd når ikke alt er som det skal være. Utgangspunktet er jo at det ikke skal være avvik, sier branninnspektør Bjørn Vik, på Fosna-Folkets spørsmål om omfanget av rapporten.

I tilsynsrapporten som FBRT har levert kommer det frem fem avvik og to anmerkninger. Avvik er en overtredelse av helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen. En anmerkning er mer som en irettesettende pekefinger å regne, og er milder enn et avvik.

– Vi er glade for at det blir gjort tilsyn av fagfolk som kikker oss etter i kortene. De påpekte avvik som må rettes opp, sier rektor ved Botngård skole, Magdele Johansen.

Fem avvik

Ifølge rapporten går de fem avvikene i korte trekk ut på 1) rutiner for å ivareta brannsikkerheten, 2) svekket fremkommelighet ved rømningsveier, 3) branndører som ikke lukker tilfredsstillende, 4) rutiner ved en eventuell brann; forebygge, bekjempe og slukke, 5) dokumentasjon på at det er gitt god nok informasjon om rutiner i forbindelse med evakuering og opptreden ved en brann.

De to anmerkningene gikk på elever som har behov for såkalt «assistert rømning». En rømningsvei er en vei ut av bygget til et sikkert sted, men på Botngård skole førte denne veien ikke til et sikkert sted, fordi det mangler en rampe. Den andre anmerkningen gikk på brannvesenets tilgang til nøkler til skolen.

– Dette er viktige ting, og vi er allerede igang med å lukke avvikene. Noen avvik er raske og lette å lukke, mens andre krever litt mer tid og samarbeid med fagfolk, sier Johansen.

Botngård skole har i første omgang fått tretti dagers frist på seg til å komme opp med en framdriftsplan for hvordan og når avvikene vil bli rettet. På generelt grunnlag har skolen tretti dager etter det igjen på å lukke avvikene.

– Målet er å få rettet alle avvikene så raskt som mulig.

Botngård skole har 518 elever, og gjennomfører brannøvelser med jevne mellomrom. Foto: Erik Eikebrokk

– Ikke unødvendig pirk

Ifølge tilsynsrapporten var partene vel omforent over avvikene som ble funnet.

– Hva er bakgrunnen for at det er påvist avvik?

– Det er omskiftelige tider og nye brannforskrifter. Så det er en blanding av flere ting. Brannsikkerheten er ikke noe vi har glemt eller har nedprioritert, sier Johansen, som har vært rektor på skolen siden i fjor høst.

Ifølge Vik er det ikke alle som reagerer like imøtekommende og positivt som rektoren.

– Vi opplever at noen folk er irriterte og føler at tilsynet er bortkasta tid og pirk på detaljer. Det er enkelte områder jeg gjerne skulle gitt folk mer kunnskap om. Det er gjerne bedrifter som er problemområder. Vi er avhengige av at bedrifter tar det med brannsikkerhet og HMS alvorlig. Noen er veldig bra, mens andre henger etter, sier branninspektøren.

– Nei, dette syns jeg ikke er pirk. Sikkerhet er første bud, og det er viktig at vi har kursing og får veiledning. På Botngård skole har vi brannøvelser med jevne mellomrom. Våre 518 elever er veldig flinke til å komme raskt på plass innen to minutter, sier Johansen.

Rektor Magdele Johansen har kontroll på branntavla. Foto: Erik Eikebrokk

Rekordlavt antall døde

Tall for både Norge og Fosen viser at 2017 var et rekordlavt år for antall døde i forbindelse med brann. Ifølge tall fra brannvesenet omkom 25 personer på landsbasis som følge av brann. Av disse var 14 menn og 11 kvinner.

– På Fosen var det ingen som døde i brann. Dette er et resultat av, etter mitt skjønn, et meget godt gjennomført forebyggende arbeid av brannvesen i Norge, sier Vik.

– Vi som tilsynspersonell ser på tekniske og organisatoriske tiltak. Tekniske tiltak er for eksempel utstyr som detekterer og varsler, branndører, nødutganger og ledelys. Organisatoriske tiltak er virksomhetens prosedyrer og rutiner ved opptreden av oppstått brann eller for å unngå at brann oppstår, utarbeide branninstrukser, øvelser og lage risikovurdering for virksomheten. Det er dette vi kontrollerer på våre tilsyn, legger Vik til.