Arnevik debuterte i arbeidslivet i siste halvdel av syttitallet, etter å ha gått ett år ved Ørland videregående skole. Han har sitt eget firma, Ivar Arnevik Bygg og Snekkerverksted as. Det har han drevet sia 1995. Verkstedet ligger på gårdstunet innerst i Skråfjorden.

– Jeg har vel vært i arbeidslivet i 40 år. Starten var uti snekkerfabrikken uti Morken i 1977, sier Arnevik.

Her trives han, og her har han alle verktøy som skal til for å produsere det meste som hører til i hus, heim eller hytte. Fjøs og hus går bra, men finsekring ligger hjertet nærmest.

– Det er dette jeg ville holdt på med hele tida, hvis det hadde gått an å leve av det, sier han.

Drivved

Snekkeren ser seg ikke forbala på å arbeide i stein, metall eller annet materiale, men helst ser han at det arbeides i treverk. For tida driver han og lager et sett pyntekuler som skal stå på ei gammel skuvseng. Materialet som han lager kulene av er rekved som han har hatt liggende på lager i mange år.

– Jeg er ikke sikker på hvilket treslag det er, men det passer godt til denne bruken, sier han.

Materialene han bruker til slike ting er omhyggelig tørket på forhånd, ofte i flere år.

– Det kan ligge ute og tørke først, og så tar jeg det innendørs, forteller håndverkeren.

Allsidig

Gjennom åra har Arnevik laget det meste som har med hus og inventar å gjøre. Både nybygg og restaurering har stått på lista over oppdrag. Ved den ene veggen i verkstedet står ei dør laget i gammeldags stil. Høgda på døra syner at denne ikke skal inn i noe moderne bygg. Oppdragsgiver er ørlendingen Arnstein Mikkelhaug.

– Han har jeg lever flere dører til. Gjennom åra må jeg sikkert ha passert tusen dører, sier Arnevik.

Erfaringa har sittet lenge i ryggmarg og fingre, men fagbrev ble det ikke før i 2003. Da heiv han seg på et kurs som gikk i Rissa. Han syntes det var greit å få pairene for å får tiltaksrett på alle slags oppdrag.

– Jeg tar på meg stort sett alt som har med trearbeid å gjøre, sier Arnevik.

Huset og hytte er eksempler på at han ikke står fast på noe. Han viser fram bilde av et bord i rødselje som han han laget til hytta.

– Sånt synes jeg er artig å arbeide med, sier han.

Kjøkkeninnredning

Forleden snekret han ei kjøkkeninnredning i heltre til hytta til sønnen. Han mener det ikke er noen upris på slike løsninger.

– Den der kunne jeg ha levert til 40 000 kroner pluss moms, sier han.

Barnebarn av en møbelsnekker ligger sjølsagt i vugger som bestefar har laget. En av dem fant han bilde av på Internett. Målene på vugga kom han fram til sjøl.

En gang i tida dreiv han også på med produksjon av klokker i tre, men det har han sluttet med.

– Jeg solgte ikke noe av dem, sier han.

Sjøl om Arnevik er seksti år i år, har han ennå ikke sluttet å lære seg nye tek. Det er spesielt en ferdighet han har lyst til å tilegne seg.

– Jeg kunne ha tenkt meg å lage trapper med sving. Det hadde vært artig, sier finsnekkeren fra Skråfjorden.