HUNT 4 er en 18 måneder lang helseundersøkelse i gamle Nord-Trøndelag. Når den siste personen går ut av døra i undersøkelsesrommet i februar har 110 000 nordtrøndere over 13 år gitt sitt bidrag. HUNT er Norges største helseundersøkelse.

- Kjempeviktig

Ordfører Steinar Sagahug får sjekket blodtrykket. Det viser 155/84. - Det er godkjent, sier Eirin Gautvik.

- Det er kjempeviktig at flest mulig deltar. Alle leksværinger over 20 år får brev i posten med invitasjon med oppmøtetidspunkt for undersøkelse her på helsetunet. Skulle ikke tidspunktet passe har vi også åpent for drop-in-timer. Personer over 70 får tilbud om tilleggsundersøkelser, og folkene på feltstasjonen her vil også dra rundt til folk som vil være med men som av helsemessige årsaker ikke kommer seg hit. Og så stiller Frivilligsentralen opp med skyss for dem som har behov for det, sa Vigdis Hjulstad Belbo, som er mobiliseringskoordinator og pressekontakt for HUNT 4 da snora ble klippet i Leksvik.

Ungdom mellom 13 og 19 år får tilbud om å delta i undersøkelsen på skolen.

- Viktig for samfunnet

Ordfører i Indre Fosen, Steinar Saghaug stod for selve snorklippinga.

Ordføreren svinger seg i dansen med vigdis Hjulstad Belbo til musikk av "Toraderan".

- Vi håper så mange leksværinger som mulig deltar. Det er viktig for samfunnet, den enkelte og for forskninga. Noe av det HUNT 4 skal undersøke er forekomst av kreft, hjerte- og karsykdommer og allergier og hvordan det står til med søvnvaner og medikamentbruk. Vi håper vi får en deltakerprosent på opp mot 70 prosent her i Leksvik, sa ordføreren.

Frosta er allerede ferdig med sin undersøkelse, og der lå deltakelsen på 65 prosent.

Premiering

For hver deltaker får kommunen 1500 kroner, og det skulle være ei fin gulrot for kommunene.

- Nå har vi fått tallene fra Frosta, og de viser at kommunen gikk en million kroner i «overskudd» på HUNT 4, kunne Belbo opplyse.

Alle nordtrøndere som deltar i HUNT 4 er med i trekningen av en elbil. Alle leksværinger har sjansen til å vinne en elsykkel eller en sjekk på 5000 kroner dersom de gir sitt bidrag til forskningen gjennom HUNT 4.

Med for fjerde gang

Kjell Egil Kvarmesbakk (67) er blant dem som lar seg undersøke på feltstasjonen i Leksvik.

Kjell Egil Kvarmesbakk har vær med på alle fire HUNT-undersøkelsene.

- Dette er fjerde gang jeg er med på HUNT. Jeg synes det er veldig bra å kunne være med på slik forskning. Skal vi komme videre og skal vi få til en videreutvikling av samfunnet må det forskning til, sier han mens han forsyner seg av et stykke av marsipankaka som ble servert i forbindelse med snorklippingen.

Milla og Matea Vågen sang "Velkommen hjem" akkompagnert av Knut Ola Vang.

Det ble også servert kulturell føde sammen med marsipankaka. «Toraderan» spilte opp til dans, og søstrene Matea og Milla Vågen fra kulturskolen sang til stor begeistring fra de frammøtte på feltstasjonen i Leksvik.