Under den siste fasen av andre verdenskrig brente tyskerne ned bortimot alt som var av bygninger i Finnmark og Nord-Troms. Befolkningen ble tvangsevakuert sørover i Norge. En del av flyktningene fikk opphold i Rissa.

Historien til vanlige folk

En av dem var forfatter June Sommer Strasks mor som da var seks år. Nå skal hun skrive bok om opplevelsene.

- Jeg har fått arbeidsstipend for 2018 for å skrive om hvordan vanlige folk opplevde nedbrenningen og tvangsevakueringen i Finnmark og Nord-Troms. Min mor ble evakuert hit til Rissa sammen med sine foreldre Ragnhild og Mikael Pedersen fra Varangerbotn. Jeg er vokst opp med historier fra Rissa. Rissa var mammas lyspunkt under krigen. Historien om nedbrenningen og evakueringen blir ikke komplett før jeg også får med det som var av mer positiv art, sier Strask.

Har flyttet til Rissa

Hun flyttet like før jul fra Kvalsund i Finnmark til Rissa, og er nå svært interessert i å komme i kontakt med folk som husker familien Pedersen eller andre evakuerte familier.

- Jeg vet ikke helt hvor mamma og besteforeldrene mine bodde mens de var i Rissa, men jeg tror det var i nærheten av kirka. Mamma gikk i alle fall i samme klasse med ei som het Brit Aadnekvam. Faren hennes var lærer, har mamma fortalt. Nå vil jeg svært gjerne komme i kontakt med folk som enten husker mamma og besteforeldrene mine, eller som har historier å fortelle om hvordan de og andre finnmarkinger hadde det her i Rissa under krigen, sier June Sommer Strask.