Åfjord kommune har via Fylkesmannen i Sør-Trøndelag fått opplysning om at det er satt opp et større kristent kors på Gildesfjellet. Objektet er antydet å rage flere meter over bakken og er synlig fra langt hold.

Brage Gilde bekrefter sin kjennskap til korset.

– Jeg har fått brev fra kommunen om at noen har tipset Fylkesmannen om dette. Før brevet kom ble jeg varslet av kommunen om at et slikt brev var på veg, sier Gilde.

Bygningsloven

I brevet til Gilde går det fram at noen har observert korset.

«Ut i fra det vi har fått opplysninger om, står objektet på̊ din eiendom.

Etter plan- og bygningslovens § 1-6 må dette anses som "tiltak - konstruksjon eller anlegg", og er dermed søknadspliktig etter lovens § 20-1. Gildesfjellet ligger i LNF- område etter vår kommuneplan.»

Søknadspliktig

Videre redegjør kommunen i sitt brev til Gilde for gjeldende lovverk.

«Det er kun tillatt med anlegg eller bebyggelse som er knyttet til stedbunden næring som landbruk. Andre tiltak kan det gis dispensasjon til å oppføre etter nærmere høring og vurdering.

Åfjord kommune ber derfor om å få en og nærmere redegjørelse for tiltaket, samt søknad om tiltak dersom tiltaket ikke er planlagt fjernet.»

Grensemerke

Gilde sier det aktuelle korsett er lett synlig fra gården. Det er plassert på ei grense mellom gården hans og naboens. Det skal imidlertid ikke ha noen primærfunksjon som grensemerke.

- Nei, det er et kristent kors, sier Gilde.

Åfjordsbonden har ennå ikke tatt stilling til hva han vil gjøre med korset. Det står plassert oppå en varde.

Det er ikke noe stort problem å få øye på korset fra Stordalen Samdrift, der Brage Gilde og broren Sigbjørn Gilde har fjøset til samdrifta. I brevet fra Åfjord kommune til Gilde går det ikke fram hvem som har tipset Fylkesmannen om «byggverket».