Like før klokken 21.00 søndag kveld fikk politiet melding om væpnet ran på Bjugn helsesenter i Botngård. En mann med finlandshette skal ha tatt seg inn på vaktrommet til hjemmesykepleien. Der skal han ha truet tre ansatte med en pistollignende gjenstand. Mannen skal ha fått med seg medisiner før han stakk fra stedet.

– Vi etablerte kristestab litt over klokken 21.00, mandag kveld. Den stod frem til litt før midnatt. Da mente politiet at det ikke var nødvendig å ha krisestab lenger, så den ble dimitert. Et team med psykososialt ansvar satte i gang med sitt arbeid, og dro på helsesenteret for å snakke med ansatte og involverte som var der, sier ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun, til Fosna-Folket.

Det ble etablert krisestab på Bjugn rådhus søndag kveld. Foto: Erik Eikebrokk

Krisestab og informasjon

Klokken 23.50 søndag kveld opplyste politiets operasjonssentral til Fosna-Folket om at en person var pågrepet og siktet for ranet. Siktede ble avhørt og løslatt natt til mandag. Politiet har ikke konkludert med hvorvidt dette er gjerningspersonen eller ikke, men siktelsen opprettholdes, ifølge lensmann ved Fosen lensmannsdistrikt, Rune Halvorsen. Operativ leder Hallgeir Stjern opplyser at siktede nektet for å ha noe med ranet å gjøre, men ønsker ikke å si noe mer om hva mannen forklarte.

– Hvordan opplever du stemningen blant ansatte og brukere etter hendelsen?

– Jeg dro på helsesenteret en tur i går kveld, etter at krisestab var dimitert, og syns ikke det er unaturlig om ansatte og kanskje også brukere på helsesenteret blir urolige og redde. Det er jo alltid det ukjente som skremmer oss, og dette er jo fortsatt en uavklart situasjon, sier Undertun.

– Selv om det logisk sett er rimelig liten sjanse for at noe sånt skjer igjen, så vet man jo aldri. Å etablere den tryggheten vil være en viktig jobb fremover. Det er jo klart at det er perioder i døgnet hvor ansatte er alene på jobb, og hvis man er alene så er det jo ikke noe hyggelig at sånt skjer.

Politiet var tungt bevæpnet. Foto: Erik Eikebrokk

Debrief

Ved middagstider mandag holdt kommunen informasjonsmøte for ansatte ved helsesenteret.

– Helseledelse, rådmann og politi informerte og fortalte, og det var mange ansatte som møtte opp. Det var ikke så mange spørsmål fra ansatte; men det er kanskje naturlig at de er litt reserverte i forhold til å stille spørsmål i plenum. Jeg håper de går til sine ledere i tiden fremover hvis de har spørsmål de lurer på.

– Hva tenkte du da fikk høre om ranet?

– Jeg tenkte som så at her har det skjedd noe. Nå må vi bare ta tak i det, og gjøre en jobb. Det er svært uvanlig med væpnet ran på Fosen, jeg vet ikke hvor mange eksempler som finnes, men det er ikke ofte det skjer. Så det er jo en uvirkelighetsfølelse i det hele, sier Undertun.

Én hundepatrulje var til stede for å søke etter gjerningspersonen. Foto: Erik Eikebrokk

Erfaring

Selv om lokalhistorien er fattig på lignende hendelser, har Undertun en viss erfaring med krisesituasjoner fra før.

– Jeg har jo utdanning fra forsvaret som går på den type sikkerhet, og har sittet i kriseledelse i Åfjord kommune i ganske mange år, før jeg startet i Bjugn. Så jeg har for så vidt bra erfaring med det.

– Men det er ikke alltid at utfordringen ligger i selve kriseledelsen; det er alle de menneskelige tingene rundt en krise som er krevende. Det gjelder jo denne saken også. Det er de tre ansatte som ble utsatt for hendelsen som har tatt den store trykken, og kanskje kan få etterreaksjoner eller opplevelser som vil være med dem en stund fremover. Så har man også ansatte og kolleger og beboere på helsesenteret som i større og mindre grad kan ha fått med seg det som skjeddde. Det er nok oppskakende med en slik hendelse på arbeidsplassen selv om man var langt unna hendelsen da den skjedde. Det er en uskyld som ble brutt.

– Dette foregikk jo sent på kvelden. I hvilken grad tror du beboere ved helsesenteret ble berørt?

– Jeg tror de beboerne som var våkne, og var i nærheten, fikk høre, ikke nødvendigvis hva som hadde skjedd, men at det var politi på stedet som gjorde undersøkelser. Jeg vil anta at de som fikk det med seg kan ha blitt urolige, så det er signaler som er gitt både i kriseevalueringsledelsen og fra rådmannen om at det er viktig at både beboere og ansatte blir grundig fulgt opp, og får den omsorg og informasjon de trenger for å føle seg trygge.

Det var på det meste seks politibiler til stede på Bjugn helsesenter. Foto: Erik Eikebrokk

– Imponerende

Ifølge Undertun ble ranet gjennomført på slutten av ettermiddagsvakta, og det var derfor mange ansatte til stede på helsesenteret.

– Veien videre starter nå med å kartlegge hvordan de ansatte har det, følge opp dem, gi dem den oppmerksomheten de skal ha og ønsker seg. Og så er det jo et langsiktig arbeid å etablere trygghet. Det er jo ikke besøkstider lenger på senteret, etter som det har vært et ønske om at pårørende skal kunne komme og gå som de vil.

Tre ansatte ved senteret skal ha blitt truet av en gjerningsperson ikledt finlandshette, med en pistollignende gjenstand.

– Jeg syns det var imponerende hvordan de tre ansatte håndterte selve situasjonen. De greide å beholde roen, og sørget for dette gikk bra for dem. Jeg syns også det var bra at to av lederne i helsesenteret gikk ekstra vakt i natt, slik at ingen ansatte behøvde å være alene. Det syns jeg var veldig kloke beslutninger, sier Undertun.

– Hva tenker du om at det sannsynligvis er en person fra lokalsamfunnet som sprer frykt i kommunen?

– I utgangspunktet tenker jeg ikke så mye på gjerningsmannen. Det er noen ting vi ikke kan rå over, vi må bare prøve å skape systemer og rutiner rundt oss som gjør at vi har en lavest mulig risiko for at noen skal komme ut for noe sånt igjen, eller komme til skade. Det er de læringspunktene vi har med oss fremover. Både i forhold til lukketid av senter, forskjellige alarmfunksjoner, og måter å styre tilgangen på medisin som kan gjøre det enda vanskeligere å true dette til seg. Det er slike tiltak vi må konsentrere oss om. Det vil alltid være usikkerhetsmomenter i samfunnet, de må vi bare leve med.

Politiet ber om tips i saken. Ta kontakt med Fosen lensmannsdistrikt på telefon 488 66 760.