Vik er en i gruppa på sju ungdommer som har skapt enda mer liv i svømmehallen på Ørlandet. Ifølge badevakt Joanna A. Dzialowska er det allerede et bredt spekter av aktiviteter i hallen, men svømmegrupper for unger har ligget nede i noen år. Etter at svømmehallen gjenåpnet etter en runde med tung renovering, har noen blåst liv i svømmeundervisning på kveldstid igjen. Ørland har igjen fått organisert svømming for barn. I blant disse er det altså flere som har hevet seg med i kampanjen "Svøm langt" i regi av Norsk Svømmeforbund.

– Det er gjerne de litt eldre barna som synes det er artig å være med i kampanjen, sier Dzialowska.

Svømmeundervisninga for unger er ifølge Dzialowska midt i blinken for foreldre som kvier seg for å være i vatnet sjøl. Med et organisert tilbud kan de sørge for at ungene likevel får skikkelig svømmeopplæring.

Mange brukere

Badevakt Dzialowska er av og til overrasket over at folk i distriktet ikke er mer oppmerksomme på tilbudet som finnes i Ørlandshallen.

– På dagtid har vi skolene som har trening her. I tillegg brukes hallen av Forsvaret. De har faste treningstider på fredag og familiebading på lørdag.

Froskemannsklubben har treninger torsdag kveld og egne aktiviteter på lørdag. Helsesportlaget har samlinger hver tirsdag kveld. De driver med organisert vanngymnastikk og deretter er det fri aktivitet for deltakerne, sier Dzialowska.

Vannsport

Det geniale med all aktivitet i vann er at oppdrifta gjør at de som driver med den ikke så lett får belastningsskader.

– Kroppen veier bare 30 prosent av det den gjør på land. Folk som har hatt skader kan trene seg opp igjen, og det passer veldig godt til folk med forskjellige handikap, sier Dzialowska.

Hun viser til et de har fått en egen handikapgarderobe med hjelpemidler for å få folk i vatnet. Hun er overbevist om at enda flere ville kommet til svømmehallen om de visste hvor bra fasilitetene er. Uansett har hun sett at tilbudet fenger, bare det er åpent når folk har fri.

– Tredje juledag var det 75 stykker her da vi hadde åpent midt på dagen. Mange av dem var tilreisende på juleferie, sier badevakten.

Hun sier det arbeides med å forlenge åpningstida i forbindelse med sommerferien.

– Det er sjelden så god sommer at folk kan bade i sjøen uten å fryse. I bassenget er det som regel rundt 28 grader, sier hun.

Vannskrekk

Dzialowska sier mange blir overrasket over hvor slitne de blir av vanngymnastikken som instruktørene i helseportlaget organiserer.

– Det er skikkelig tungt, og de som deltar blir slitne i kroppen etterpå, sier hun.Et annet moment som hun synes er viktig å få fram er at bassengtreninga er rimelig.

– Det er billig å bruke bassenget på Ørlandet. Prisene har vært uforandret i flere år. Ørlendingene kan egentlig være stolte av å ha et så fint tilbud som både fastboende og besøkende kan benytte seg av, sier badevakten.

Svømmekampanjen «Svøm langt» går fra 1. januar til 31. mars. De som er med må enten registrere seg i svømmehallen der de går, eller på kampanjens side på Internett. I løpet av perioden skal voksne svømme 10 000 meter og barn 2500 meter. Blant registrerte deltakere blir det trukket ut en vinner som vinner en tur for to.