Staten har via Helse Midt-Norge nå etablert en ny avtalehjemmel i klinisk psykologi som er rettet mot å gi barn, ungdom og familier her på Fosen et nytt helsetilbud i forhold til psykiske vansker.

Gratis tilbud

Tuva Molde Jensen har jobbet som psykolog siden 2003 og har via sitt tidligere virke ved blant annet BUP og som kommunepsykolog lang erfaring som psykolog og god kjennskap til samarbeidende aktører som PPT, skoler, fastleger og BUP i de ulike kommuner på Fosen.

- Etter avtale med Helse-Midt Norge har jeg startet opp egen praksis som psykolog her på Fosen. Tilbudet er rettet mot  spedbarn, barn, ungdom, foreldre og familier. Tilbudet er gratis for de som benytter det, og reiseutgifter vil bli dekt, forteller Molde Jensen.

Oppstart hos henne krever henvisning fra lege, psykolog eller barnevernstjeneste, og er et tilbud til alle som bor på Fosen.

- Aktuell problematikk

Tuva er født og oppvokst i Trondheim, men har bodd i Rissa i nesten 10 år, og har jobbet på Fosen like lenge. Hun kjenner derfor området og samarbeidspartnere godt. Hun er utdannet psykolog fra NTNU i 2002, og har vært spesialist i barne- og ungdomspsykologi siden 2008.

Molde Jensen har jobbet i BUP både i Trondheim og på Fosen, i barnevern/familiesenter, i psykisk helsevern for voksne på Østmarka, og som kommunepsykolog i Rissa/Leksvik.

Nå tilbyr hun utredning, behandling, foreldreveiledning og familiesamtaler, for å nevne noe.

- Gravide og foreldre til nyfødte, er også hjertelig velkommen med sine små. Aktuell problematikk i barsel- og nyfødtperioden kan være foreldres egen psykisk helse, eller hvis barnet strever og samspillet påvirkes negativt av dette. Jeg samarbeider gjerne med barnehager, skoler, helsestasjon, fastlege, barnevern, PPT og deltar i ansvarsgruppemøter der det er behov. Jeg kan også jobbe med tolk, og tar av den grunn imot barn og familier som ikke har norsk som foretrukket språk, forteller hun.

Molde Jensen forklarer at mye av jobben hennes går ut på å ha samtaler med foreldre om hvordan de kan gi støtte til barnet sitt, med utgangspunkt i det som barnet strever med, og ut fra hvordan foreldrene ser situasjonen.

LES OGSÅ: Holder maska med strikking

- Riktig behandling og tiltak

- Noen barn har ulike diagnoser, slik som ADHD, eller noen barn blir utsatt for hendelser som fører til traumer, og diagnoser som PTSD. Dette er det nødvendig å få utredet slik at en får satt inn riktig behandling og tiltak så tidlig som mulig. Hvordan et barn med ADHD eller PTSD blir forstått og hjulpet av sine omgivelser, er det viktigste for mestringsfølelsen, selvfølelsen og livskvaliteten.

I begge tilfeller er foreldre og barnehage/skole de viktigste samarbeidspartnere.

- Jeg har  samtaler direkte med barn også selvfølgelig, ikke bare med foreldre. Etter den første bli-kjent-fasen, er de fleste både tillitsfulle og ærlige i sine uttalelser. Når det gjelder kontakt med ungdom så har jeg i perioder mest kontakt med ungdommene, mindre med foreldre, men også her er det viktig å koble foreldrene på, de fleste ungdommer er veldig opptatt av foreldrene sine, selv i familier der en ikke snakker- eller tilbringer så mye tid sammen.

Midlertidig kontor

Foreldre kan tenke at de ikke er av noe særlig betydning for ungdommen sin, men de er nesten alltid det, på en eller annen måte,  og da er det viktig at de får vite om dette.

-Noen ganger kan det være min jobb å sørge for at ungdommer og foreldre begynner å snakke sammen igjen. Jeg vil ha kontor i Vanvikan fra og med mars 2018, men inntil kontoret der blir ledig, har jeg et midlertidig kontor i Rissa.  Jeg håper på mange henvisninger i tida framover, sier Molde Jensen.