Det er nå tatt ut tiltale mot den ene av de to mennene som brøt seg inn hjemme hos henne og samboeren. I tillegg til grovt tyveri er mannen også tiltalt for forsøk på narkotikainnførsel, kjøring i ruset tilstand og kjøring uten gyldig førerkort. Rettssaken skal behandles i Sør-Trøndelag tingrett i februar. Fosna-Folket er ikke kjent med om det er tatt ut tiltale mot den andre mannen som ble pågrepet etter innbruddet i Rissa i juni.

Hørte bilen

Det var tidlig om morgenen onsdag 15. juni i fjor at tyvene, som trolig kom fra Trondheim, kjørte opp gårdsveien til Hilde Gården i Rissa. Samboeren var på jobb, og hun var hjemme alene denne sommerdagen.

- Jeg hadde ikke stått opp ennå. Så hørte jeg en bil uti gården. Jeg tenkte at det sikkert var søppelbilen, men det stemte ikke helt med lyden heller. Så tenkte jeg at det kanskje kunne være de som skulle legge fiber. Det ringte på døra en gang, men jeg orket ikke å stå opp så tidlig om morgenen, forteller hun.

Hilde ble liggende våken.

- Jeg hørte at bilen ikke dro. Jeg tok da med meg telefonen og gikk ned trappa. Da fikk jeg se bilen utafor. Jeg gikk inn på badet, og gløtta ut vinduet der. Da så jeg at det sto noen der og rota og hold på, forteller rissværingen.

Aldri vært så redd

Hilde ringte politiet og noen svært nervepirrende minutter fulgte.

- Jeg var pissredd. Jeg har aldri vært så redd der jeg satt i ei krå på stua og gjemte meg. Det ble noen lange minutter, forteller hun.

Fra stua hørte Hilde tyvene bryte seg inn i kjelleren under henne. Ifølge tiltalen knuste de vinduet og brøt opp en hengelås på kjellerdøra. Der ifra stjal de en rekke verktøy.

- Tyvene bar verktøy og lempet det inn i bilen sin. I ettertid har jeg tenkt på at jeg kunne ha lurt meg ut og over til naboen, men jeg tenkte ikke på det da. Jeg hadde politiet på tråden hele tida. De tørrpratet med meg for å roe meg ned.

Narkotikarus

Hilde anslår at hun satt 20-25 minutter i skjul på stua før politiet dukket opp i gården. Da ble det kort prosess.

- Tyvene holdt fortsatt på og bar verktøy ut i bilen. Den ene ble pågrepet med en gang, mens den andre prøvde å springe, men det er jo ingen plasser å springe i skjul der. Den ene betjenten tok to skritt og spente «kråkfot» på tyven. De to tyvene var jo så dopet, påpeker hun.

Den ene av de to er nå tiltalt for ruskjøring. Ifølge tiltalen var han påvirket av de narkotiske stoffene amfetamin, metamfetamin, klonazepam, alprazolam, THC og morfin da han kjørte bil fra Trondheim og til Hildes hus. Ifølge tiltalen hadde trondheimsmannen heller ikke gyldig førerkort.

- Jeg fikk av politiet høre at tyvene først hadde vært på Stadsbygda. Så hadde de kjørt feil og kommet til Rissa. Det er forferdelig å tenke på at de var så ruset og kjørte bil på Fosen mitt i skoletida.

Kjeftet på tyvene

Hilde sier det har gått greit med henne etter den skremmende opplevelsen. Hun er faktisk glad for at hun var hjemme da tyvene kom.

- Jeg tror det var viktig for meg å se dem etter at politiet hadde pågrepet dem. Jeg fikk kjeftet litt på dem, sier Hilde og påpeker at dette kan ha ufarliggjort situasjonen litt.

Hun understreker at sjansen for å oppleve noe sånt på Fosen er minimal. Hilde har også fått velfortjent skryt fra politiet for måten hun håndterte situasjonen på.

- De sa jeg hadde gjort alt riktig, spesielt i og med at jeg ikke konfronterte dem. Jeg visste jo ikke hvilke type folk de var, understreker fosningen.

Les mer: - Verdier til opptil 80 000 kroner stjålet fra byggeplass.