Etter en lang prosess er det endelig klart for byggestart for flerbrukshuset i Leksvik. Det er Arbeidsfellesskapet Bakøy-Stjern DA som skal bygge Leksviks nye storstue.

Ferdig i juni

Prosjektet blir en del dyrere enn opprinnelig planlagt, og byggestarten blir også noe seinere enn det som først var forespeilet.

- Byggestarten blir cirka 10. mars, og huset skal være ferdig 1. juni i 2019, opplyser ordfører i Indre Fosen, Steinar Saghaug(H).

135 millioner kroner

I en tidlig fase var totalkostnaden beregnet til 110 millioner kroner og den kommunale lånerammen skulle være på totalt 70,2 millioner kroner. Da et enstemmig kommunestyre i Leksvik vedtok at det skulle bygges et flerbrukshus med svømmeanlegg i budsjettmøtet i desember 2016, var summen steget til 135 millioner kroner. Det ble da satt i gang et arbeid med å krympe prosjektet. Det har hele tiden vært en forutsetning at kommunens låneramme ikke skulle overstige 70,2 millioner kroner.

Langt over kostnadsrammen

Sommeren 2017 ble prosjektet lagt ut på anbud med en totalkostnad på 135 millioner kroner. 10. juli ble det kjent at Arbeidsfellesskapet Bakøy-Stjern DA fikk entreprisen etter å ha levert et tilbud på 140 millioner kroner, noe som var langt over kostnadsrammen på 135 millioner kroner.

Det ble da satt i gang en samspillprosess med entreprenøren hvor en lang rekke kostnadsbesparende tiltak ble utredet.

161,7 millioner kroner

Da saken var oppe til behandling i det aller siste kommunestyremøtet i Leksviks historie før jul i 2017 var totalkostnaden for prosjektet kommet opp i 161,7 millioner kroner og kommunens lånebehov var økt fra 70,2 millioner til 86,7 millioner kroner.

Vedtaket om å gå for denne innstillingen ble gjort mot tre stemmer fra Senterpartiet og to fra Fremskrittspartiet.

- Har regnet feil

- Hvorfor har dere endt opp med et prosjekt som blir såpass mye dyrere enn det som ble lagt ut på anbud?

- Det er et godt spørsmål. Det må være vår tekniske konsulent Sweco som har regnet feil. De må ha brukt priser som var feil i forhold til det vi fikk tilbud om fra anbudsgiverne, sier ordfører Steinar Saghaug.

To forklaringer

Reidar Grande hos Sweco Norge AS har vært prosjekteringsleder for flerbrukshuset i Leksvik, og han har to forklaringer på kostnadsøkningen.

- I utgangspunktet ble det regnet priser på et prosjekt med delt entrepriser. Det ble endret til totalentreprise. For det andre økte prosjektet i omfang. Vi var med fram til prosjektet ble sendt ut på anbud, og hva som har skjedd etter den tid, vet ikke jeg, sier Grande.