Fellesnemnda i det som fra 1. januar 2020 blir «nye Ørland kommune» har for lengst startet prosessen med å ansette ny rådmann/prosjektleder. Men jobben med å finne egnede kandidater er delegert bort.

– Svaret på om vi kunne gjort dette selv, er sikkert både ja og nei. Men da vi tok opp spørsmålet var det gjenstand for diskusjoner i arbeidsutvalget. Det var en relativt omforent oppfatning om at gitt at vi skulle ha en ekstern utlysning for å få et bredest mulig søkergrunnlag, var det en naturlig konsekvens å bruke et firma som har erfaring og større kontaktnett enn det kommunene har, sier leder i fellesnemnda og ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold, til Fosna-Folket.

Hodejegere

Jobben med å plukke ut og finne kandidater har fellesnemnda delegert bort til rekrutteringsbyrået Search House AS.

– Det er litt for å sikre tillit og legitimitet i denne prosessen at ikke den ene eller den andre kommunen, rådmann eller personalsjef i hver av kommunene skulle ha mer eller mindre styring på prosessen. Det er viktig for ettertiden at dette er gjort på en nøytral og etterrettelig måte, sier ordføreren.

«Vi søker en strategisk, samlende og samfunnsengasjert leder som i forkant av rollen som rådmann i den nye kommunen er prosjektleder for etableringen av de kommunale tjenestene,» står det i stillingsutlysningen som er gjort kjent på sosiale medier, i lokalaviser og regionale aviser. Søknadsfristen er 21. januar 2018.

– Så er det også sånn at rekrutteringsbyrået også oppfordrer eller kontakter kandidater som kan være særskilt kvalifisert eller gjøre disse oppmerksom på muligheten. Det er også gitt åpning til å komme med forslag til kandidater fra kommunene, sier Myrvold.

Myrvold opplyser Fosna-Folket om at det også har kommet inn forslag lokalt, men understreker at han ikke vet noe om hvilke navn som er foreslått.

Kandidater

«Vil du lede en spennende sammenslåingsprosess i Trøndelag?» står det først i stillingsutlysningen.

– Vedkommende skal være med på å prege sammenslåingsprosessen og forme det vi nå starter opp med å diskutere. Arbeidet med å starte og forme den nye kommunen starter nå, så da er målet å koble på vedkommende sånn at han eller hun får være med på å bygge kommunen på den måten vedkommende ønsker, sammen med de føringene som allerede ligger der fra før, sier Ørland-ordføreren.

Det er rekrutteringsbyrået som plukker ut kandidater, men det er fellesnemnda i den nye kommunen som til syvende og sist ansetter den nye prosjektlederen, som fra og med 1. januar 2020 går over i stillingen som rådmann i «nye Ørland kommune».

– Det som vil skje er at byrået fremmer sine kandidater, og så vil ordførerne i begge kommuner sammen med hovedtillitsvalgte gjennomføre en grovsiling, slik at vi står igjen med et svært redusert antall kandidater som vi ser for oss er de det står imellom. Så skal vi koble på hele innstillingsutvalget, som består av arbeidsutvalget pluss hovedtillistvalgte - omtrent ti stykker totalt - som skal ha møter med de aktuelle kandidatene.

– Det er for mye arbeid å sitte igjen med en alt for stor gruppe. Når man kommer til de siste intervjuene kobles det siste innstillingsutvalget inn. Så vil det bli en politisk påkobling når vi kommer til de siste kandidatene, forklarer Myrvold.

Fellesnemnda ansetter

Overfor fellesnemnda vil innstillingsutvalget levere sin innstilling, før de førti medlemmene i nemnda skal votere over ansettelsen.

– Det er neppe en god start for en ny prosjektleder å vinne et kandidatur med marginalt flertall. Det vil være et vanskelig utgangspunkt hvis det ikke blir enstemmig, så det satser vi på å få til, sier Myrvold.

Til tross for at det er nesten to år til den nye kommunen trer i kraft, håper lederen i fellesnemnda å få den nye prosjektlederen/rådmannen på plass så fort som mulig.

– Jeg vil tro at roughly bør vi ha ansatt ny prosjektleder før påske. Også har det litt å gjøre med hvilket ansettelsesforhold vedkommende har i sin nåværende stilling, og hvor fort han eller hun kan starte.

I november ble det klart at den nye kommunen skal ha rådhus og kommunesenter både i Bjugn og Ørland.

– Den nye prosjektlederen skal være til stede både på Brekstad og Botngård. Det er ikke sagt noe spesifikt rundt hvor han eller hun vil ha fast kontorsted. Jeg vil tro at vedkommende får en svært så omflakkende tilværelse i de to årene som kommer, og må være tett på de møtene som skjer lenger ned i organsiasjonen. Jeg tror den nye prosjektlederen kommer til å sitte svært lite på eget kontor, men mer på de to nåværende kommunene sine kontorarealer, sier Myrvold.

Dagens rådmenn

Rådmann i dagens Ørland kommune, Snorre Glørstad (62), har tidligere gjort det klart at han ikke er en kandidat til den nye stillingen.

– Jeg er ikke kandidat til den stillingen, uten at det er noen dramatikk i det.

Rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen (42), uttalte følgende til Fosna-Folket i november.

– Jeg er i tenkeboksen og er usikker på om jeg skal søke på rådmannjobben. Det er en veldig spennende og krevende oppgave å være prosjektleder og rådmann for nye Ørland kommune, og det er en svært interessant lederutfordring. «Nye Ørland kommune» er en fantastisk kommune med stort potensiale, sa Raaen den gang.

Fosna-Folket har vært i kontakt med Search House AS med spørsmål om hvordan rekrutteringsarbeidet skrider frem, men byrået vil ikke svare på spørsmål, og refererer til kommunene.