De kommunale barnehagene på Ørlandet - Borgen og Futura - har siden 2012 vært stengt i sommerferien.

– Nå har kommunen bevilget ekstra midler for å holde helårsåpent, sier Sonja Christiansen (H), som sitter i komitéen for oppvekst, kultur og idrett i Ørland kommune, til Fosna-Folket.

Ifølge Christiansen har foreldre lenge ønsket seg helårsåpne barnehager, men har vært usikre på om tre ukers ekstra åpningstid kunne gå på bekostning av kvaliteten på barnehagetilbudet resten av året.

– Vi har vært i møte med ledelsen i barnehagen som har forsikret oss om at det ikke skal gå utover kvaliteten. Det skal foreldre føle seg trygge på, sier Christiansen, som også er nestleder i Ørland Høyre.

Småbarnsforeldre

Sammen med partikollega Marit Sletten (H), som sitter i formannskapet i Ørland kommune, mener hun dette er en gladsak for småbarnsfamilier.

– Det er viktig for småbarnsforeldre at de kan planlegge hele ferien sammen, uten at mor må ta to uker fri her, og far ta to uker fri der. Familier må få lov til å være sammen i hele sommerferien - og da må vi ha det servicetilbudet i Ørland, sier Sletten.

Siden 2012 har de to kommunale barnehagene, som har til sammen over 200 barn - og kapasitet til 290, hatt stengt i sommerferiene for å spare penger.

– Når vi har så nye og flotte barnehager kan vi ikke stenge tre uker av året, sier de to politikerne.

Viktig for tilflyttere

Politikerne mener det er viktig for kommunen å opprettholde et fullverdig barnehagetilbud for at kommunen skal kunne fortsette å tiltrekke seg tilflyttere.

– Det er mange tilflyttere her som ikke har familie i nærheten som de bare kan sette bort barna til. Det er viktig at kommunen har et fullgodt tjenestetilbud hele året.

Christiansen refererer til Ørland kommunes budsjett for 2018 når hun viser til et sekssifret beløp som er øremerket de to barnehagene.

– I årets budsjett er det bevilget 380 000 kroner for å dekke ekstrakostnadene til den helårsåpne tjenesten. I tillegg til 100 000 kroner i statlige overføringer, foreslo posisjonen en ekstrabevilgning på 450 000 kroner, som ble enstemmig vedtatt i kommunestyret før jul.