Gjennomføringen av fengselsstraffen utsettes med en prøvetid på to år. Det vil si at mannen slipper å sone så lenge han ikke begår straffbare forhold i prøveperioden.

Mannen må også betale en bot på 10 000 kroner. I tillegg er han fradømt retten til å føre motorvogn for en periode på tre år. Mannen ble frifunnet for krav om oppreisningserstatning, men må betale 5 000 kroner i saksomkostninger.

Tiltalte fikk dommen forkynt mandag 8. januar på Sentrum politistasjon i Trondheim.

– Jeg konstaterer at retten er enig i påtalemyndighetens påstand om domfellelse og straff. Det er statsadvokaten som vil ta stilling til godkjenning av dommen, sier aktor Gro Helland, til Fosna-Folket.

Dommen

Etter rettens vurdering er det ingen tvil om at de objektive straffbarhetsvilkårene er oppfylt. Ifølge retten er spørsmålet om tiltalte har handlet med den uaktsomhet som straffeloven §§ 280 og 281 krever.

I sin forklaring fortalte tiltalte at han ikke visste hva som hadde skjedd i minuttene før ulykken, men at han i en periode like før kollisjonen hadde kjent en slags «murring» - en svimmelhet - som forsvant like fort som den kom.

– Retten legger til grunn at det ikke foreligger medisinske forhold hos tiltalte som gjør at tiltalte er disponert for besvimelse, eller at han har noen annen sykdom som tilsier at han har besvimt. Det foreligger ikke opplysninger om at tiltalte verken før ulykken eller etter ulykken noen gang har vært rammet av plutselig bevissthetsbortfall. Retten viser for øvrig til at tiltalte husker de siste øyeblikkene før kollisjonen. Retten finner muligheten for at tiltalte har besvimt som så teoretisk at retten må utelukke dette som årsak til at tiltalte kom over i feil kjørefelt og kolliderte, ifølge dommen.

Da tiltalte kom til seg selv befant bilen han førte seg i feil kjørefelt, og kolliderte med en rød Mitsubishi som kjørte i motgående kjørefelt.

– Retten finner det bevist at ulykken skyldes manglende oppmerksomhet fra tiltaltes side.

– Slik retten ser det er dødsfølgen og den betydelige personskaden som oppsto innenfor det tiltalte burde regne med som følge av uaktsomheten, og var således påregnelig. Frontkollisjon i en hastighet av 80 km/t utgjør et stort skadepotensiale. Ulykken kunne lett ha fått et enda mer alvorlig omfang. Alle straffbarhetsvilkårene er således til stede. Tiltalte må således domfelles både for overtredelse av straffeloven (2005) § 281 og 280, står det i dommen.

Sakens spesielle karakter

Rettspraksis i slike saker er en ubetinget dom, men sakens spesielle karakter gjorde at tingretten gikk bort fra dette.

– I formildende retning legger retten til grunn at saken har blitt gammel, et år og 10 måneder, uten at dette på noen måte kan klandres tiltalte. Retten legger videre til grunn at de to omkomne var nære venner av tiltalte og at både han og hans kone selv kom alvorlig til skade i ulykken, står det i dommen.

– Etter en samlet vurdering settes straffen til fengsel i 90 dager, som jf. straffeloven § 34 gjøres betinget med en prøvetid på to år, i samsvar med påtalemyndighetens på stand, står det videre.

Tiltalte ble i tillegg dømt til å betale en bot på 10 000 kroner, i tillegg til tap av førerrett i 3 år.

Oppreisningskravet

På vegne av de to fornærmede personene i 20-årene, som satt i den møtende bilen - en rød Mitsubishi - ble det rettet et oppreisningskrav fra hver av de fornærmede på 80 000 kroner. Dette kravet var basert på om det forelå grov uaktsomhet hos tiltalte.

– Etter en samlet vurdering, jf. også vurderingen foran under skyldspørsmålet, finner retten at tiltaltes uaktsomhet ikke kan anses som grov. Grunnlaget for å tilkjenne oppreisningserstatninger anses således ikke å være til stede, står det i dommen.

Basert på tiltaltes brutto årsinntekt ble tiltalte ilagt saksomkostninger på 5 000 kroner.

Dommen var enstemmig. Det er to ukers ankefrist på dommen.

Dødsulykken

Det var søndag 7. februar 2016 at to personer i 50-årene omkom i en voldsom front-til-front-kollisjon på fylkesvei 715 ved Rørvik ferjeleie i Rissa kommune. I tillegg ble fire personer, blant dem tiltalte og tiltaltes kone, hardt skadd i ulykken. De to omkomne var venner av tiltalte, og satt i baksetet på tiltaltes bil, en Toyota. I den møtende bilen, en Mistubishi, ble to personer, en mann og en kvinne i 20-årene, hardt skadd i sammenstøtet.

– Tiltalte skal dømmes i henhold til tiltalen til fengsel i nitti dager, med prøvetid på to år, en bot på ti tusen kroner og tap av førerretten i tre år. Tiltalte dømmes også til å betale saksomkostninger til det offentlige etter rettens skjønn, sa aktor Gro Helland, i sin avsluttende prosedyre, under den tre dager lange hovedforhandlingen.

Ba om full frifinnelse

Aktor fortalte at det i slike saker vanligvis straffes med ubetinget fengsel av en viss varighet, men at denne sakens spesielle karakter gjør det rimelig at straffen i sin helhet gjøres betinget.

Forsvarsadvokat Arve Røli ba om full frifinnelse av tiltalte.

– Bevisbyrden ligger på påtalemyndigheten. Det er ikke tiltalte som skal bevise uskyld. Det kreves ikke at han skal dokumentere at han ikke har sovnet, at han ikke var oppmerksom eller at han fikk et illebefinnende. Det er påtalemyndigheten som må bevise skyld eller at tiltalte på andre måter har opptrådd uaktsomt, prosederte Røli.