Eiendommen med gårdsnummer 64 og bruksnummer 4, ligger på Eidem i Åfjord. Det foreslås at området skal fortettes med fritidsboliger og boliger.

I den sammenheng har Fosen Naturvernforbund kommet med noen merknader.

Strandsonen

Naturvernforeninga påpeker at Åfjord kommunes gjeldende kommunedelplan 2009-2020 er eldre enn de statlige planretningslinjene som er fra mars 2011.

- En ny vurdering av bruken av 100-metersbeltet her er på sin plass. Det naturlige her ville være å revurdere bruken av 100-metersgrena for å ta vare på denne for kommende generasjoner, skriver de i sin merknad.

De påpeker at nye statlige retningslinjer skal tillegges større vekt enn eldre reguleringsplaner. «Åfjord kommunes gjeldende kommunedelplan 2009-2020 er eldre enn de statlige planretningslinjene som er fra mars 2011. Så en ny vurdering av bruken av 100-metersbeltet her er på sin plass. Det naturlige her ville være å revurdere bruken av 100-metersgrensa for å ta vare på denne for kommende generasjoner.»

Mer fortetting

Naturvernforeninga vil ta flere tomter ut av planen. Både konflikt med l00-meteren og friluftsområder dras inn som momenter. Størrelser på tomter settes spørsmålstegn ved.

– Må en ha mulighet for garasje på en fritidsbolig, spør naturvernforbundet.

Om hensynet til naturmangfoldet har foreninga tatt opp at regulering berører bløtbunnsområder, leveområde til den rødlistede haren og klartlagte friluftsområder.

– Her må det gjøres justeringer i planene og en må vite om rødlistede arter blir direkte berørt, skriver foreninga.

Dyrket mark

Planområdet inneholder om lag 40 dekar fulldyrka og overflatedyrka jord. I den nye reguleringsplana beslaglegges ytterlige 3,6 dekar jordbruksareal i forhold til hva gjeldende plan åpner for.

– Vi er opptatt av å ta vare på den dyrkajorda som finnes i kommunen. En utbygging i et landbruksområde som dette er svært uheldig. Jordvern handler om å sikre dagens befolkning, samt våre etterkommere, muligheten til å dyrke egen mat på egen jord. Jordvernet er sterkere i dag enn tidligere, og dette gjør at den gamle vurderingen av bruken av dyrka mark må gjennomgås på nytt, skriver de og konkluderer at to tomter bør ut av plana på grunn av dette.

Naturvernforeninga har også pekt på mulighetene for forurensing i samband med båtpuss og vedlikehold. Noe av dette er regulert i reguleringsbestemmelsene, men foreninga ønsker at ytterligere innskjerpelser blir tatt med.