Dette er fjerde gang alle nordtrønderne over 13 år blir kalt inn til helseundersøkelse. Selv om Leksvik nå har blitt en del av Indre Fosen kommune og Trøndelag er blitt til ett fylke, fortsetter undersøkelsen i det som før nyttår var Nord- Trøndelag fylke.

Norges største

HUNT er Norges største og en av verdens største helseundersøkelser. Den første undersøkelsen, HUNT 1, ble startet i 1984. 30 000 nordtrøndere har deltatt i alle de tre første HUNT-undersøkelsene. Nå er HUNT 4 i gang. Undersøkelsen er gratis.

- I perioden 15. januar til 1. mars ønsker vi å undersøke leksværingene. Det skal opprettes feltstasjon på leksvik Helsetun hvor alle voksne leksværinger blir innkalt til. Ungdom mellom 13 og 19 år blir undersøkt på skolene i Leksvik. Alle over 20 år får invitasjon til time, og samtidig får de et spørreskjema de skal fylle ut før de kommer til undersøkelsen, sier Vigdis Hjulstad Belbo som er mobiliseringskoordinator og pressekontakt for HUNT 4.

Tar en times tid

Foruten spørreskjemaet består undersøkelsen av kliniske undersøkelser og biologiske prøver, og undersøkelsen tar om lag en times tid. Personer over 70 år får tilbud om tilleggsundersøkelser.

- Alle får en muntlig tilbakemelding, og resultater av prøver blir sendt i brev til deltakerne. Disse undersøkelsene gir først og fremst data til forskning, men de gir også gode opplysninger om egen helse, sier Belbo.

Oppmøteprosenten i Leksvik på HUNT 3 for ti år siden var på 54 prosent. Den gang var Snåsa beste kommune med en oppmøteprosent på 71,4.

Lokker med premier

- Vi ønsker at flest mulig leksværinger deltar, for dette er undersøkelser som gir viktig informasjon og som har stor samfunnsnytte. Alle som deltar i Leksvik er med i trekningen av en elsykkel, og Indre Fosen kommune bidrar med en pengepremie på 5 000 kroner. Når hele undersøkelsen er ferdig trekkes det en elbil blant alle HUNT 4-deltakerne, forteller Belbo.

Det er Indre Fosen kommune som i samarbeid med HUNT 4 rigger og drifter feltstasjonen i Leksvik, og kommunen som skaffer mannskap til å drive den. Indre Fosen kommune får 1 500 kroner for hver leksværing som deltar i undersøkelsen.