- Lavtrykket traff lenger nord enn det så ut på forhånd. Den kraftigste vinden ble derfor registrert nord for Fosen, forklarer vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet og Trøndelag.

Traff Helgeland

Fredag og lørdag så det ut som Fosen skulle få ekstremværet midt i fleisen. Lavtrykket, som kom inn fra vest, traff imidlertid lenger nord enn antatt.

- Lavtrykksenteret kom inn over Helgeland, krysset Helgeland og gikk videre inn i Sverige. Det er områdene like sør for lavtrykksenteret som vanligvis får sterkest vind, forklarer Granerød.

Derfor var det kommuner som Leka, Nærøy og Vikna i Ytter-Namdalen som fikk det verste uværet søndag. I Flatanger blåste deler av taket av et hus, og i Nærøy veltet en over 40 meter høy kran. Det mest dramatiske Fosna-Folket kjenner til på Fosen, er en liten silo som veltet på Innstrand på Ørlandet.

En mann er ute på flytebrygga i havnebassenget på Uthaug. Foto: Alexander Killingberg

Uværsrekord

På Sklinna fyr langt ute i havgapet i Leka kommune ble det satt ny rekord.

- Det har aldri blitt registrert så sterk vind der siden målingene tok til i 1974. Det ble søndag målt 36,2 meter i sekundet i middelvind samt vindkast på 45 meter i sekundet, opplyser meteorologen.

Det betyr at både middelvinden og vindkastene lå godt over grensa for orkan (32,6 m/s, red.anm.).

- Hvor ekstremt ble egentlig været søndag?

- Det ble ekstremt mye vind flere steder. Vi målte vindkast på over 40 meter i sekundet flere plasser. Da kan vinden lett ta tak i løse gjenstander, påpeker Granerød.

Mest vind i Osen

Det var de nordlige delene av Fosen som fikk den heftigste vinden søndag. På Buholmråsa fyr nord i Osen kommune ble det målt 27,8 meter i sekundet i middelvind. Det tilsvarer full storm. Det ble imidlertid målt vindkast på hele 37,1 meter i sekundet. Det vil si orkan i kastene. Også på Halten ute i havet rett vest for Åfjord og Roan ble det målt svært kraftig vind.

- Der var det 29,4 meter i sekundet i middelvind, noe som tilsvarer sterk storm, og 40,1 meter i sekundet i kastene. Det siste tilsvarer orkan, forklarer meteorolog Granerød.

Ørlandet slapp billig unna, selv om det også der var relativt heftig i perioder.

- Middelvinden på Ørlandet lå på 22,5 meter i sekundet, altså liten storm. Det kraftigste vindkastet var på 29,9 meter i sekundet. Det er sterk storm, forteller Granerød.

Også på toppen av fjellet Kopparen i Bjugn ble det målt vind i orkan styrke søndag.