«HRS oppfordrer på det sterkeste mot misbruk av raketter og fyrverkeri, spesielt nødraketter. Uvettig bruk kan føre til leteaksjoner og unødvendig bruk av redningsressurser», skriver Hovedredningssentralen i Sør-Norge på Twitter.

Bare lov fra 18.00

Nyttårsaften skytes store mengder fyrverkeri opp over hele landet, men hvert år er det også noen som tyvstarter. Forbrukerne kan bare skyte opp fyrverkeri mellom klokken 18.00 og 02.00 nyttårsaften og 1. nyttårsdag. Enkelte steder gjelder lokale bestemmelser hvor tidsrommet er ytterligere innskrenket. Skal man skyte opp fyrverkeri andre dager i året, må man ha tillatelse fra lokalt brannvesen.

Nødrakett som fyrverkeri

Bruk av fyrverkeri utenfor det lovlige tidsrommet på nyttårsaften, har forårsaket unødvendige redningsaksjoner. Det verste er likevel når nødraketter brukes i nyttårsfeiringen, påpeker redningsleder Bjørn Magnussen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

- Det er dessverre en del som bruker nødraketter som fyrverkeri. Dette er ulovlig, sier han.

Tidligere i år ble en sjøkaptein dømt til fengsel for å ha brutt straffelovens paragraf 187 som omhandler falsk alarm. Mannen hadde uten grunn sendt opp en nødrakett i Hjelmeland kommune i Rogaland. Oppskytingen førte til full utrykning med ambulansebåt, helikopter og politipatrulje.

100 i året

Nødraketter skal kun brukes om man er i nød og sidestilles med mayday-anrop. En nødrakett vil være synlig på lang avstand, den lyser rødt, skytes om lag 300 meter opp i været og svever langsomt nedover ved hjelp av en fallskjerm.

«Årlig registrerer hovedredningssentralene ca 100 observasjoner av nødraketter. De færreste av disse er reelle hendelser, men medfører at vi må bruke ressurser for å undersøke om noen er i nød», opplyser Hovedredningssentralen på sin hjemmeside.

Båt i nød

På nyttårsaften kan bruk av nødraketter som fyrverkeri være skjebnesvangert for dem som faktisk er i nød. Redningsleder Magnussen påpeker at det verste er om man bruker nødraketter for moro skyld langs kysten eller i strøk hvor det bor lite folk.

- Jeg husker en hendelse fra slutten av 1990-tallet. Vi var vel et kvarter eller en halvtime inn i det nye året, og vi fikk melding om en rakett i havgapet, forteller redningslederen.

Det var som vanlig mye fyrverkeri på himmelen, og det var vanskelig å skille en nødrakett fra alle de andre rakettene. Likevel ble en redningsaksjon iverksatt.

- Det var noe med akkurat denne raketten. Så viste det seg å være en båt i havsnød. Den hadde kurs rett mot et skjær, forteller Magnussen.

Ligner nødrakett

Redningslederens klare oppfordring til publikum er å bruke fyrverkeri som helt tydelig er festfyrverkeri på nyttårsaften.

- Man bør også unngå å bruke fyrverkeri som ligner veldig på en nødrakett. Og dersom man absolutt må sende opp fyrverkeri på holmer og skjær i havgapet, så meld ifra til nødetatene på forhånd. Og nødraketter skal kun brukes om man er i nød, gjentar Magnussen.

Les mer: Rykket ut da to utlendinger kranglet.