Lista kalles Emerald Network, og omfatter arter og naturtyper som trenger spesiell beskyttelse i Europa. Områdene strekker seg fra Russland, vest for Ural, i hele Europa til deler av Nord-Afrika. 51 europeiske land deltar ved at de har bundet seg til Bernkonvensjonen.

Bernkonvensjonen

I følge Miljødirektoratets nettside ble vedtaket gjort på det 37. partsmøtet for Bernkonvensjonen, etter forslag fra Klima- og miljødepartementet.

Totalt kom 568 norske naturområder med i Emerald Network, hvorav altså 31 av dem er heimehørende i Sør-Trøndelag.

To resolusjoner under Bernkonvensjonen omhandler de naturtypene og artene som landene er forpliktet til å beskytte. Hvert land må avklare hvilke av artene og naturtypene som er relevante for eget land. Så må de bli enige med Bernkonvensjonen om hvilke områder som trengs, for å regne nettverket som godt nok for hver enkelt art og naturtype.

Artsbeskyttelse

Bidrar til bedre beskyttelse av 36 arter i Norge

Vedtaket om de norske naturområdene innebærer bedre beskyttelse av 36 arter i Europa under ett. Fem av artene er truet på Norsk rødliste for arter (fra 2015). Disse er sivhauk, hauksanger, oter, snøfrytle og korshesterumpe (Miljødirektoratet). Det norske ansvaret gjelder samlet sett for omlag 135 arter og 50 naturtyper.

Sør-Trøndelag

Froan

Grandefjæra

Kråkvågsvaet

Forollhogna med seterdalene

Havmyran

Været

Eidsvatnet

Skarvan og Roltdalen

Dovrefjell-Sunndalsfjella, Knutshø og tilliggende landskapsvernområder

Trollheimen

Gaulosen og Leinøra

Fitjan og Låen

Hildremsvatnet

Bymarka

Buholman

Måøyan

Melstein

Stråsjøen-Prestøyan

Litlbumyran

Slettestjønna

Momyra

Grønningsbukta

Strømmen

Henfallet

Vinnstormyra

Granøyen

Gammelelva

Rauberga

Lauglolia

Rønningen

Grytdalen