- Hele prosjektet koster en fem-seks millioner kroner, forteller leder Sigmund Simonsen i Stadsbygd idrettslag.

Han er i ferd med å gå av som leder, og overlater roret til Elias Grønning.

Kronen på året

Sjekken fra Gjensidigestiftelsen ble kronen på verket for en flott år for Stadsbygd idrettslags friidrettsavdeling.

- Dagens happening kronet det hele på en flott måte for store og små. Vi skal nå bygge seks fulle løpebaner. Tribunen bygger vi på dugnad. Banen er delvis dugnadsarbeid, men mye av jobben er presisjonsarbeid og en lokal entreprenør har fått totalentreprisen på den, opplyser Simonsen.

Det nye anlegget skal etter planen stå ferdig sommeren eller høsten neste år.

Slik skal det oppgraderte idrettsanlegget på Stadsbygda se ut. Foto: Stadsbygd IL

«Et historisk godt år»

Stadsbygd idrettslag har i sitt brev til medlemmene oppsummert 2017 slik:

«2017 har vært et historisk godt år for Stadsbygd IL.

Et høydepunkt for SIL i år var da vi passerte 500 medlemmer - men vi har plass til flere!!

På årsmøtet startet vi en debatt om hva som skulle være idrettslagets verdier - hva vi skulle stå for. Det er tiår siden sist vi diskuterte det. Men verdigrunnlaget i SIL består - og det er et kvalitetstegn. Vår fremste bærer av disse verdiene er den evig aktive Magne Nilsen som i 2017 ble kåret til årets staværing. Styret vil legge frem sitt forslag til lett reviderte SIL-verdier på årsmøtet i februar/mars.

SIL er først og fremst en breddeklubb med fokus på fotball, ski og friidrett. Vår visjon er "flest mulig, lengst mulig, best mulig". Vi skal ha et attraktivt og sunt fritidstilbud til barn og voksne i bygda vår. Klubben er i sin helhet drevet av frivillige som bruker sin fritid på dette - fordi det gir mening for en selv og barna. Idrettsglede for alle er det sentrale stikkordet.

Noen av våre ungdommer er veldig ivrige og disse heier vi på. De er viktige forbilder og ambassadører for klubben vår. Men inklusjon, samhold og allsidighet er det aller viktigste for en bygde- og breddeklubb som SIL.

Jeg vil i det følgende trekke frem noen utvalgte høydepunkter fra året som har gått, med fokus på bredde og topp.

2017 har vært et særdeles godt år for den lille friidrettsgruppa vår. Selv om vi er få (30-40 medl.) sammenlignet med fotball, er SIL friidrett den største og beste friidrettsgruppa på Fosen. Vi er også en stor og god klubb i Trøndelag. Det er det grunn til å være stolt av. Våre aller ivrigste har hatt sitt gjennombrudd i år. Det startet med at Amalie Fenstad og Simon Simonsenble kretsmestere i terrengløp. Ørjan Kjeldsli varslet at noe stort var på gang da han ble nr. 2 på et gateløp i Trondheim. På Stjørna-stafetten dominerte våre seks lag (ca. 30 SIL-løpere!!!) Våre stafettlag preget også Olavsstafetten og Dahlgårdstafetten i Trondheim. Vi stilte også et stort og flott lag med 38 barn og voksne på St Olavs loppet fra Åre til Trondheim. Fantastisk innsats og veldig artig. Et nytt høydepunkt kom da Martin Føll (18) satte ny klubbrekord på 400 meter på tiden 51,42, som han senere senket til 51.20. Martin Føll slettet dermed Trond Selbekks rekord fra 1976 på 52,1. Rått!! Martin ble i tillegg kretsmester på 800m G-18 i år på 2.02. Simon Hermstad Simonsen ble også kretsmester på 800m G-13. I sommer hadde Ørjan treningssamling for de ivrigste ungdommene.Årets, og trolig TIDENES, SIL-friidrett-prestasjon var det imidlertid Ørjan Keldsli (21) som sto for da han løp inn til bronse på 5000m under junior-NM. Martin deltok også der. Under senior NM slettet Ørjan sin egen klubbrekord og ble nr. 10 på tiden 14.27, kun 1 sekund bak beste trønder! Store og små har altså fått prøvd seg på mange stevner rundt omkring i landet. SIL friidrett avholdt også Stadsbygdlekene. En stor og viktig begivenhet i 2017 var da vi fikk klarsignal om økonomisk støtte til å bygge ny friidrettsbane på Stadsbygd. SIL har ønsket seg en slik i over 20 år! Til sommeren blir det endelig en realitet. Vi håper enda flere blir med da!!

Skigruppa er vår nest største gruppe med nærmere 100 medlemmer. Skigruppa er ikke avhengig av snø. På barmarkstreninga har over 50 barn og voksne møtt opp til artig og god trening hver mandag. Nå er endelig snøen her og treninga starter i morgen. I år fikk vi brukt den nye løypemaskina vår til glede for alle skientusiaster. Etter jul blir det tre-fire karusellrenn og forhåpentligvis flere renn om snøen holder. I skigruppa er det god bredde. Vi har også der noen ivrige. Jeg nevner Mats Schei (16) som i år satser for fullt for SIL - det blir spennende. Vi har også Håkon Fjærli(18) som er vår fremste skiambassadør. Håkon avholdt tidligere i år en flott treningssamling med de ivrigste skiløperungdommene våre. Håkon gikk et av sine beste sprintrenn i Svergie i høst og ble nr. 16 i et sterkt felt. Det lover godt for vinteren.

Den desidert største gruppa i SIL er fotballgruppa hvor de fleste av lagets medlemmer er aktive (også de ovennevte). Der er det meget stor aktivitet året rundt. Det er litt av et pusslespill å få alt til å gå rundt, men fotballgruppa ordner det. Årets begivenheter i fotball er som vanlig cupene. I år har vi hatt lag på bl.a. Røroscupen, Storsjøcupen i Sverige og i selveste Norway cup. Det er stor stas. Våre ivrigste og beste spillere går gjerne til mer proffe-klubber når de blir større og bedre siden. Det har vi forståelse for. På guttensiden har vi bare tilbud opp til 14 år. Men på jentesiden er tilbudet bedre og det tilbudet må vi verne om. Vi har også små og store fotballdommerne som gjør en flott innsats og bidrar til at vi faktisk kan arrangere fotballkamper. Her må jeg nevne nok en av SILs fremste ambassadører, nemlig vår elitedommer Veronika Fjeldvær, som fikk æren av dømme en av cupfinalene i år som ble vist på TV. Det er vi meget stolte av. Fotballgruppa har i år startet arbeidet med å bli godkjent kvalitetsklubb. Jeg nevnte det i et tidligere innlegg. Siden SIL er en breddeklubb, så har vi ingen ambisjoner om å bli et fotballakademi bare for de ivrigste, eller en "farmingklubb" for Rosenborg. Tvert om. Målet er å bli enda bedre på det vi gjør! Å være en klubb for alle som elsker fotball, eller som bare vil være sammen med vennene sine og ha det gøy med ball. Nå ble dette innlegget så langt at jeg minner om vår visjon: "flest mulig, lengst mulig, best mulig". I barnefotballen betyr det bl.a. at alle får like mye spilletid og like muligheter til å bli så gode de selv vil.

Jeg må naturligvis også nevne allidretten - eller idrettsskolen - vår som er et lavterskel tilbud for de aller minste hvor de får teste ut idrett og prøve forskjellige aktiviteter før de blir med i en av særgruppene våre - i beste fall alle tre. Det er nemlig fullt mulig i SIL, hvor vi vektlegger og legger til rette for allsidighet. Trening er trening.

Jeg håper jeg med dette at jeg har fått vist noe av den bredden som SIL har og som vi er stolte av. Det er mulig jeg har glemt noe.»

Ny padleklubb fikk 130 000 kroner

Også den nyoppstartede Indre Fosen padleklubb fikk 130 000 kroner fra Gjensidigestiftelsen.

Klubben ble startet i vår, og har per i dag i hovedsak medlemmer fra Stadsbygd. Målet er imidlertid at klubben skal vokse og rekruttere nye padleentusiaster i hele den nye Fosen-kommunen.

Torun Bakken prøvde lykken som julenisse onsdag kveld. Foto: Alexander Killingberg