Google-søk er på mange måter blitt et speil på virkeligheten. Hvert år lager derfor Google lister over de mest populære søkene fra året som gikk.

Bitcoin

Samtidig som Bitcoin-kursen har skutt i været har nordmenns interesse for kryptovalutaen økt, og i 2017 har vi både sett en stor økning i søkene på hva er bitcoin? og hvordan kjøpe bitcoin?. I relaterte valuta-nyheter kommer nye sedler inn på plass nummer syv over nyheter vi var opptatt av i 2017.

Søkebegrep som bitcoin, sperregrense, ideologi, enzymer og narsissist trender i Norge.

Kjendiser

Reality kan gi karrieren et skikkelig oppsving, og på toppen av listene over norske kvinner og menn finner vi Farmen kjendis-vinner Lothepus og Åse Kleveland, som deltok på Hver gang vi møtes. Helene Olafsen vant Skal vi danse, og kom til finalen i Mesternes mester, men kom bare på femteplass over norske kvinner i søkelisten for 2017.

Artister som Ed Sheeran, Adam Douglas, Chris Cornell, Morten Harket og Patti Smith trender i Norge. Blant norske kvinner er det Åse Kleveland (Hver gang vi møtes), Martine Lunde (Paradise Hotel), Vendela Kirsebom (Farmen), Amalie Snøløs (Farmen) og Helene Olafsen (Skal vi danse) som topper. Samtlige deltok i forskjellige reality-programmer i 2017.

Valget

Stortingsvalget preger alltid listene over mest populære søk i de årene hvor det avholdes, og 2017 er inget unntak. Toppsøket i 2017, det vil si det som økte mest, var valgomat. Det ble skrevet mye om sperregrensen, og hvilke partier som kunne falle under eller krype over, og hva er sperrefrist er det nest mest populære hva er…-søket i 2017. På andreplass over hvordan-søkene kommer hvordan stemme.

Den eneste politikeren på listen over norske kvinner og menn er Jonas Gahr Støre, og Arbeiderpartiet kom rett foran Høyre på hovedlisten til Google. Kanskje er det et lite plaster på såret etter at regjeringsmakten glapp.

Av norske menn er det bare Leif Einar Lothe (Lothepus), Åsleik Engmark og Joshua French som trender mer på Google enn Gahr Støre. «Fosningen» Jens Stoltenberg er ikke på topp 10-lista.

Hvorfor og hvordan

Praktiske og vitebegjærlige nordmenn har benyttet google til å finne svar på livets store og små spørsmål. De har blant annet lurt på hvordan de lager slim, hvordan de stemmer, hvordan de senker blodsukkeret, hvordan de kjøper bitcoin og hvordan de laster ned fra Netflix.

Nordmenn som vil gå enda dypere, og også vil vite årsaken til ting; søker om hvorfor de stiller klokken, hvorfor får man hold, hvorfor feirer vi 1. mai og Sankthans og hvorfor de får kviser.

Oppskrifter

Årets mest trendy oppskrifter og matretter er en fin blanding klassikere og nyskapninger. Her finner vi nemlig både lammelår, drops (!), sjokoladepizza og fårikål, mens Aperol Spritz er den første og eneste drikken på topp ti.

I 2017 var det et par klassikere som forsvant ut. Nordmenn lurer ikke lenger på hvordan man koker egg eller hvordan man blir gravid.