Hendelsen skjedde på en privatfest i samfunnshuset på Tørrabben i Husbysjøen i Rissa i november 2016.

I tillegg til fengselsstraff, er mannen også dømt til å betale henholdsvis 152 kroner og 245 kroner i erstatning til to av de fornærmede. Han må også betale 6000 kroner i saksomkostninger.

Frikjent for tre punkter

Fosningen var tiltalt for å ha slått seks jenter og en mann i ansiktet på festen i Stjørna i november 2016. Retten fant det imidlertid kun bevist at han hadde slått fire av jentene, og frifant derfor mannen for tre av forholdene i tiltalen.

Foreslo seks måneder

Mannen erkjente kun delvis straffskyld for tre av tiltalepunktene da saken ble behandlet i Fosen tingrett i høst. Hele 12 vitner forklarte seg i straffesaken. Aktor la ned påstand om at tiltalte måtte dømmes til seks måneders fengsel. Forsvareren mente at tiltalte burde frifinnes for fire av tiltalepunktene, og at han for øvrig måtte anses på mildeste måte.

Full

Det var på en privatfest på samfunnshuset i Stjørna at voldsepisodene fant sted i november i fjor. Tiltalte var en av mellom 25 og 40-50 festdeltakere. Det var en av de fornærmede jentene som arrangerte festen. Tiltalte har forklart at han ikke drakk alkohol før festen. På samfunnshuset drakk han imidlertid både øl og sprit. Ifølge dommen ble han veldig beruset og husker angivelig ikke noe av voldsepisodene på festen.

Frafalt tiltalepunkt

De fleste av de fornærmede og vitnene i saken var i en eller annen grad beruset på festen.

«Flere oppga at de husket lite av hendelsene», står det i dommen.

I rettssaken kom det frem at en av de fornærmede kvinnene tidligere hadde vært samboer med tiltalte. Hun ønsket ikke å forklare seg for retten. Personer som er i nær relasjon til en siktet eller tiltalt har krav på å bli fritatt for vitneplikt (straffeprosesslovens paragraf 122, red.anm.). Aktor frafalt derfor dette tiltalepunktet.

Slag og nedskalling

I dommen går det frem at et sjalusidrama skal ha vært utgangspunktet for voldsepisodene.  Retten vurderte de forskjellige voldsepisodene i tiltalen slik:

Jente (16)

  • En 16 år gammel jente forklarte at hun sto i gangen og snakket med en venninne, da hun snudde seg for å gå inn i peisestua der festen var. Da kjente hun et slag som kom bakfra og traff henne på siden av ansiktet. Hun snudde seg, og så tiltalte stå bak seg.

  • I dommen påpekes det at retten ikke har noen grunn til å tvile på jentas forklaring, men valgte å frikjenne tiltalte for dette punktet ettersom verken jenta eller noen andre hadde sett at tiltalte slo henne.

Mann (21)

  • En mann i 20-årene forklarte at han gikk mot tiltalte for å snakke med ham. Tiltalte satt da på en stol ved et bord, og fornærmede skal ha kommet mot ham bakfra. Fornærmede forklarte at tiltalte uten forvarsel slo ham på siden av ansiktet.

  • «Slaget var ganske hardt, men han fikk ikke merker», står det i dommen.

  • Retten valgte å frifinne tiltalte også for dette tiltalepunktet. Dommerne betvilte ikke fornærmedes forklaring, men påpekte at ingen hadde fått med seg «hvordan slaget falt». Videre argumenterte retten med at det fremsto som uklart om tiltalte rettet et bevisst slag bakover.

Jente (18)

  • En 18 år gammel jente forklarte at en annen jente fortalte at hun hadde blitt slått av tiltalte på festen. Jenta tok derfor kontakt med tiltalte for å høre hvorfor han hadde slått den andre jenta. Fornærmede skal ha rettet et slag mot hodet eller brystet til tiltalte, men hun var usikker på om hun traff. Tiltalte skal da ha tatt tak i hodet på jenta og slått henne i hodet med den andre hånda.

  • «Han traff henne med knyttet neve i panna og hun fikk umiddelbart en stor kul. Hun mener det svartnet for henne idet tiltalte traff», heter det i dommen.

  • Et vitne hadde sett tiltalte slå fornærmede. I tillegg fikk retten forelagt bilde av fornærmede med en tydelig kul samt journal fra legekontoret.

  • Tiltalte ble dømt for dette punktet i tiltalen.

Jente (18)

  • En annen 18 år gammel jente forklarte at også hun hadde snakket med en jente som sa hun hadde blitt slått av tiltalte på festen. Hun hadde da blitt sint, og gått bort til tiltalte. Vitner skal ha sett jenta dytte tiltalte ned fra stolen han satt på.

  • Noe senere skal jenta ha stått og snakket med en annen mann, da tiltalte gikk forbi og slo henne med knyttet neve i tinningen. Jenta skal ha falt i bakken og slått hodet i en dørkarm. Fornærmede har forklart at det svartnet for henne.

  • Et vitne så hendelsen og oppfattet det slik at jenta var borte i noen sekunder. Den fornærmede jenta oppsøkte lege etter hendelsen, og hun hadde da et blåmerke på venstre side av pannen.

  • Retten dømte tiltalte for dette punktet i tiltalen.

Jente (16)

  • En 16 år gammel jente har forklart at hun og tiltalte satt og kysset, da en annen av de fornærmede jentene kom og dyttet tiltalte inn i veggen. Tiltalte skal da ha blitt sint og dyttet jenta som dyttet ham.

  • Ifølge et vitne, forsøkte fornærmede å stoppe tiltalte fra å løpe etter den andre jenta. Fornærmede har videre forklart at tiltalte tok kvelertak på henne slik at de begge falt i bakken. Tiltalte skal deretter ha slått jenta et par ganger med knyttet neve i tinningen.

  • Vitnet har på sin side forklart at han syntes det var vanskelig å se hva som skjedde da fornærmede og tiltalte ble liggende på gulvet. Ytterligere et vitne som så dette, oppfattet det som at fornærmede virket «ganske hjelpeløs og forsøkte å komme seg unna».

  • Etter at situasjonen innendørs hadde roet seg, møttes tiltalte og fornærmede utendørs. Fornærmede forklarte i retten at hun sa til tiltalte «skal du ikke slå meg en gang til eller». Da slo den tiltalte mannen henne i hodet en gang til slik at den 16 år gamle jenta ramlet i bakken og slo bakhodet. En annen mann var også vitne til hendelsen.

  • Retten fant det bevist at tiltalte hadde slått fornærmede i hodet både inne i samfunnshuset og utenfor festlokalet.

Jente (18)

  • En 18 år gammel jente forsøkte å gripe inn da tiltalte og den 16 år gamle jenta rullet rundt på gulvet inne i festlokalet. Hun har forklart at hun forsøkte å hjelpe jenta med å komme seg løs. Tiltalte skal da ha skallet henne midt i panna slik at hun ramlet bakover og ødela en stol i fallet. Et vitne som så nedskallingen, har forklart at tiltalte skallet jenta rundt munnen.

  • Etter å ha blitt skallet ned, gikk den 18 år gamle jenta utendørs. Da hun traff tiltalte på nytt, spurte hun hvorfor han oppførte seg slik. Fornærmede har fortalt at tiltalte da slo henne med knyttneven i ansiktet slik at hun nok en gang ramlet i bakken. Det neste hun husket, var at det sto folk rundt henne og at hun hadde veldig vondt. Politiet ble også tilkalt.

  • Et bilde av ansiktet hennes ble tatt inne i politibilen. Det viser en hoven og blå overleppe med rester av blod. Den fornærmede jenta oppsøkte også lege etter nedskallingen. Det ble da vurdert at hun hadde fått hjernerystelse som følge av volden. Det viste seg også at hun hadde pådratt seg nerveskade i en tann. Hun var borte fra skolen i en og en halv uke etter hendelsen.

  • Retten fant det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte hadde både slått og skallet ned jenta.

«Alvorlig»

Retten konkluderte med at tiltalte måtte dømmes for fire overtredelsen av straffelovens paragraf 171: «For å ha øvet vold mot en annen person eller på annen måte krenket ham fysisk». Fosen tingrett fant det bevist at tiltalte hadde slått fire kvinner med knyttet neve i hodet, og at han i tillegg hadde skallet ned den ene av dem.

Retten påpekte at et sjalusidrama nok var den utløsende årsaken til hendelsene, og at de ulike voldsepisodene skjedde i rask rekkefølge rundt klokken 01.00 om natta.

«Det fremstår i stor grad som tilfeldig hvem som deretter ble rammet av tiltaltes voldshandlinger, men retten har merket seg at de fornærmede i all hovedsak er jenter/kvinner til dels mye yngre enn tiltalte. Retten ser alvorlig på denne type handlinger som begås på fest i et ungdomsmiljø i beruset tilstand», står det i dommen.