Fosna-Folket skrev tirsdag om kattunger som er blitt funnet i Ørland kommunes avløpssystemer, sammen med damebind og undertøy, som heller ikke skal kastes i toalettet.

- Ikke overrasket

- Ingenting overrasker lenger. Vi har ei ny dame i organisasjonen, hun trodde ikke det var mulig alt det hun har fått se. Men vi er ikke overrasket over måten folk kan kvitte seg med kattunger på, sier Hege Terning i Katter i hjertet.

Det er for tiden mye innfanging av eierløse katter, over hele Fosen, opplyser hun.

- Både kattunger og ungkatter på seks-sju måneder som er drektige. Voksne, drektige katter og ukastrerte, spinnville katter, mildt sagt. Vi har stor mangel på fosterhjem, det raser inn med katter og det har det gjort i noen uker nå, forteller Terning.

Hun bruker selv både mye tid og penger på å fange inn katter og ta dem med til veterinær, og skulle ønske at kommunene på Fosen selv hadde ansvar for å gjøre noe med kattekoloniene hun hevder det finnes i mange Fosen-kommuner.

Nederst på lista

Organisasjonen søkte kommunene Ørland, Bjugn og Roan kommuner tidligere i høst og ba om økonomisk støtte, men foreløpig har det ikke gitt resultat.

- Det finnes ikke penger til dette. Nå er det Mattilsynet som har ansvaret for kattekolonier, men disse står nederst på prioriteringslista og man kommer aldri dit ned, så koloniene får vokse. Det hadde vært bedre om hver enkelt kommune hadde hatt ansvaret, kanskje det hadde vært lettere å få gjort mer med dette problemet, sier Terning.

- Det er en uting at privatpersoner skal ta utgiftene for ukastrerte villstyringer, sier hun.

Feller står ute flere plaser i ulike kommuner på Fosen, og organisasjonen har flere drektige katter inne som trenger fosterhjem, i tillegg til mange kattunger og voksne katter. Smittsomme sykdommer blant kattene er også et problem som flere av kattene ikke blir friske av.

LES MER: - Det kryr av hjemløse katter

Smittsom bukhinnebetennelse

Terning har akkurat vært hos dyrlegen for å avlive «klamydiakatter», og har selv opplevd at hennes egne katter blir smittet av de syke kattene som tas inn i fosterhjem.

- Fosterkattungen Elly hadde FIP, og ble funnet i Rissa med to brødre cirka seks uker gammel. Hun ble avlivet 13 uker gammel, og smittet min pus, forteller Terning.

FIP, eller Feline infectious peritonitis, kalles også smittsom bukhinnebetennelse og er en alvorlig sykdom hos katt som forårsakes av en mutert variant av kattens coronavirus.

- Straffbart

Så lenge folk mater katter de ikke eier og som ikke hører til i heimen, er det vanskelig å få bukt med problemet, tror Terning.

- Noe må gjøres. Folk må skjerpe seg. Hadde det vært chip på kattene, hadde folk slitt. Det er straffbart når dyrevelferdsloven brytes. Man skal ikke skylle katter ned i do, folk må virkelig begynne å ta ansvar, sier Terning.