Ørland kommune sender denne uka ut brosjyren «Hva gjør du med ribbefettet?» til alle husstandene i kommunen.

– Bygger seg opp over tid

Brosjyren setter fokus på hva som skjer når man bare skyller ut ribbefett, supperester og så videre rett i avløpet.

LES OGSÅ:* Får orden på vatn og kloakk -Fosna-Folket* - Dette er vi kjempeglade for -Fosna-Folket

Driftsoperatør Stian Nilsen i Ørland kommune sier at mange ikke tenker over at de over tid først og fremst bidrar til å tette igjen egne avløp.

– Fett bygger seg opp over tid i avløpsrørene, og til slutt vil det stoppe seg helt opp, forklarer Nilsen.

– Damebind, BH-er og kattunger

I neste instans vil mye av det som ikke hører heime i skyllevann og kloakk, skape problemer for kommunens avløpssystemer. For Ørland bidrar geografien til å skape lite fall i avløpsledningene. Dette gir smått med fart på avløpsvannet, hvilket gjør at ikke minst fett avsettes lett.

SE OGSÅ:* Fettvett* Dovett

Når det hele stopper seg opp, kan mye rart komme for en dag.

– Det er det mest utrolige som folk har kastet som dukker opp. Det er selvsagt mye av Q-tips og damebind, som ikke skal i toalettet. Men det er faktisk også en god del underbukser, BH-er – og bukser. Kattunger har vi i tillegg funnet.

– Hva kan dette forårsake?

– Det kan gi driftsstans i pumpesystemet, og gjør at filtrene går tett. Så dette bidrar til ekstra arbeid og ekstra utgifter, sier Stian Nilsen.

Juleribba

Når det gjelder ribbefettet, som er tittelen på den utsendte brosjyren fra Ørland kommune, står følgende å lese:

«Etter at du har stekt juleribba, kan du la stekebrettet med fett stå til den blir kald. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape av fettet og putte i posen for restavfall. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet i oppvaskkummen.

Et annet tips er å bruke stekepose når du steker ribba — da vil alt fettet samle seg i stekeposen og det er lett å kaste den i avfallet etter at fettet har blitt kaldt. For å få sprø svor, kan du klippe opp stekeposen på toppen de siste minuttene av steketiden.»

«Hva gjør du med ribbefettet?» går ut til alle husstandene i Ørland.