Rissa har hatt fritt skolevalg, mens det ikke har vært det i Leksvik. I den nye kommunen kan alle elever velge fritt.

- Dette er først og fremst positivt for alle familier og elever som fortsatt får valgfriheten til å velge hvilken skole de skal gå på, sier leder i Indre Fosen Høyre, Daniel Lyngseth Fenstad.

Han påpeker at det også er viktig at elevene slipper den stigmatiseringen et skolebytte kan føre til.

- Uten fritt skolevalg er det kun mobbing eller lignende som gir mulighet til å bytte skole. Nå er det foreldres vurderinger av hva som er best for deres barn som er det viktigste. Vi i Høyre tror innbyggerne er bedre egnet enn politikere til å bestemme over hva som er best for seg og sine familier. Den valgfriheten vil vi alltid være en forkjemper for, sier Daniel Lynseth Fenstad.

Vedtaket som ble gjort er følgende:

1. Kapitlene 3-5 i lokal forskrift om skolekretsgrenser i Indre Fosen kommune vedtas slik de foreligger.

2. For kapittel 4.4 velges alternativ A med denne ordlyden:

a) Indre Fosen kommune har fritt skolevalg. Søknader om skoleplass ved annen skole enn nærskolen behandles av rådmannen. Skolebytte skjer ved oppstart nytt skoleår eller ved terminstart i slutten av januar. Så fremt det er ledig kapasitet i annen skole enn nærskolen, skal søknaden innvilges.

b) Barna skal gis anledning til å uttale seg før søknad om skolebytte fremmes. Når barna er over 12 år, skal det legges stor vekt på hva barna mener.

c) I vedtaket vil det ligge forutsetninger om at foresatte dekker merutgifter til skoleskyss. Fylkeskommunens angivelse av akseptabel reisetid/ventetid kommer ikke til anvendelse for elever som går på annen skole enn nærskolen.