Det er en langt på vei friskmeldt kommuneøkonomi Roans ansatte og innbyggere kan se fram mot.

LES OGSÅ:* – Saken er ute av våre hender -Fosna-Folket* Trøndelag stemte mot Roan-Åfjord -Fosna-Folket

Ut av Robek

Det er Roan-rådmann Roy-Bjarne Hemmingsen glad for.

– Vi kommer mest trolig nå ut av Robek-lista ett år tidligere enn planlagt, det vil si allerede fra kommende år. En omorganisering av drifta, i tillegg til en midlertidig eiendomsskatt på private boliger og fritidseiendommer, er det som blant annet har bidratt til at vi nå står langt sterkere. Hvis kommunestyret følger opp mitt forslag og formannskapets vedtak, blir det ikke eiendomsskatt på boliger og fritidseiendommer i 2018. Vi ba innbyggerne om hjelp til å få økonomien på rett kjøl, det fikk vi, sier Roy-Bjarne Hemmingsen.

Alt tyder på at kommunestyret vil følge opp formannskapet, da sistnevnte består av de samme fem partiene som er representert i kommunestyret.

– På grunn av dårlige grunnforhold, er det store setningsskader på bygningsmassen. Derfor vil det trolig være mest fornuftig for framtida å gå for nybygg, mener rådmann Roy-Bjarne Hemmingsen. Foto: Terje Dybvik

Ny sykeheim

Av større investeringer som mest trolig vil komme i framtida, er en ny sykeheim. Dagens sykeheim er utslitt og vil kreve betydelig midler å oppgradere.

– På grunn av dårlige grunnforhold, er det store setningsskader på bygningsmassen. Derfor vil det trolig være mest fornuftig for framtida å gå for nybygg, mener Hemmingsen.

Hvis kommunestyret følger opp formannskapets vedtak, så vil fem millioner kroner i 2018 brukes på prosjektering av ny sykeheim med en kapasitet på 15 plasser som i dag. 50 millioner kroner står oppført i økonomiplanen for 2019.

– Det er 50 prosent refusjon fra Staten for en ny sykeheim. Prosjekteringen og hvilken løsning man vi lande på, vil være avgjørende for totalprisen. Den kan bli alt fra 80 millioner kroner til 120 millioner kroner, understreker Roy-Bjarne Hemmingsen.

Gjeld

Det er ny sykeheim og 30 millioner kroner til ny veiløsning i Berfjorden, som står for det de to største økonomiske løftene.

Den langsiktige gjelda i Roan er fortsatt over det sammenlignbare kommuner sitter med, men den har gått ned de siste årene. Den ligger nå under enn det eksempelvis Åfjord kommune har, kommunen som Roan som kjent skal slå seg sammen med fra 1. januar 2020.

Planlagte investeringer

Følgende prosjekter er foreslått for 2018 og økonomiplanperioden videre i Roan – her direkte som beskrevet i framlagt budsjett og økonomiplan:

* IKT-investeringer skole: Det ble kjøpt inn nye PC-er for 5.–10. klasse i 2017. Det er også et ønske at 1.–4. klasse skal få nye.

* Fosen kysthavn: Det er budsjettert innkjøp av Yokohama-fendere for å kunne motta større båter.

* Naustområde Roan havn: Det er avsatt midler for opparbeiding av tre erstatningsnausttomter.

* Roan havn – el.skap m.m.: Det trengs rehabilitering av eksisterende strømskap.

* Hovedplan for vannforsyning: Det er behov for omlegging og utbedring kommunalt vannledningsnett. Dette prosjektet vil foregå i lang tid fremover. Det er satt av 1 mill. kr i 2018, og 2 mill. kr videre i økonomiplanperioden. Det skal utarbeides en plan for arbeidet.

* Innkjøp av GPS måleutstyr: Det er behov for nytt GPS måleutstyr da dagens utstyr er utdatert.

* Avløpsanlegg Hofstad: Prosjektet planlegges igangsatt i 2019.

* Utbygging av mobildekning og bredbånd: Dette er et prosjekt i samarbeid med fylkeskommunen for å bedre mobil- og bredbåndsforhold i kommunen.

* Nygården bru – opprustning: Anbudsrunden er igangsatt i 2017. Arbeidet vil bli utført i 2018. I tillegg til opprustning av Nygården bru, er det i anbudspapirene innarbeidet en opsjon på opprustning av Nygården bru 2. Denne opsjonen er anslått til en verdi på kr 250 000, og er innarbeidet i budsjettet for 2018.

* Div. felles IT-løsninger: Herunder kommer investeringer som foretas av Fosen IKT, samt investeringer i regnskapssystemet Agresso (Fosen Regnskap).

* Tursti og gapahuk Roan bygdetun: Vi har fått tilsagn på spillemidler for 50 % av estimert kostnad. Prosjektet må ferdigstilles i 2018.

* Fiskeplass for handikappede: Etter et privat initiativ er det lagt inn forslag til opparbeiding av fiskeplass for handikappede. Denne er planlagt i sammenheng med turstien ved Roan bygdetun.

* Ladestasjon elbiler: Det ble satt opp en ladestasjon på fremsiden av kommunehuset i 2017. Det er gjort avtaler på leasing av flere elbiler og det skal derfor settes opp en ladestasjon også på baksiden av kommunehuset.

* Prosjektering ny sykeheim: Sykeheimen vil kreve store investeringer i de kommende år, avhengig av hvilken løsning som blir valgt. Det er oppstartet prosjektering av ombygging og brannsikring eksisterende sykeheim.

* Brandsfjord skole – skifte av vinduer: Etter risikovurdering i forbindelse med HMS-arbeid er det på nytt påpekt at det er prekært nødvendig å bytte vinduer på østveggen ved Brandsfjord skole.

* Brandsfjord barnehage – nytt inngangsparti: Når det blir 17 barn i Brandsfjord barnehage er det nødvendig med nye toaletter og ny garderobe.

* Energieffektivisering: Det er et ønske om å leie inn en konsulent til å se over kommunens bygningsmasse med tanke på oppvarming og energibruk. Det er derfor satt av midler på investeringsbudsjettet til dette, samt til ev. tiltak dette vil medføre.

* Asfaltering av kommunale veier: Det er ytret et ønske om å asfaltere de kommunale veiene. Det er derfor satt av 2 mill. kr til dette hvert år for 2018–2020.