Åfjord kommune foreslår å åpne en snøskuterløype for fornøyelseskjøring. Løypa som er foreslått tar utgangspunkt på Stjern.

– Dette er helt supert. Det er bare å beklage at det ikke har skjedd før. Etter mitt syn burde løypa vært åpnet allerede til forrige sesong, sier Gunnar Singsaas, gruppeleder Åfjord Frp, til Fosna-Folket.

Start og slutt

Fra Stjern fortsetter løypa, ifølge kartet som er tegnet opp, videre innover mot Habroseteren og på sørsiden av Habroheia, videre innover mot Langvatnet, Haitjønna, Snumpen og Skurvtjønnene.

– Vi hadde ting så klart så tidlig, så dette burde vært klart forrige vinter. Men det ble ikke tatt tak i av rådmannens stab før etter litt trådtrekking i høst, sier Singsaas, som også er leder i Åfjord fjellstyre og medlem i den nedsatte arbeidsgruppa.

I et brev til rådmannen denne uka ba Singsaas, på vegne av Åfjord FrP, om en oppdatering fra rådmann i Åfjord kommune, Per Johansen, om sakens gang.

– Vi var en av de første kommunene som skulle vedta dette som forsøkskommune i 2013, men siden den gang har det gått i hvert fall fire år uten at vi har fått noe ut på høring. Vi har hatt lokal forskrift ute i alle år, og hatt avtale med grunneiere i alle år, og hatt trasé klar i mange år. Så alt var egentlig klart.

Løypa går fra Stjern til Skurvtjønnene. Foto: Åfjord kommune

Åpning

Det er Åfjord fjellstyre som vil få ansvaret med å merke løypa, i samarbeid med Stjern veiforening og Åfjord scooterklubb, ifølge den midlertidige forskriften.

– Grunneierne og skuterklubben har ventet på dette, og de synes at behandlingen har tatt veldig lang tid.

Kjøring i den femten kilometer lange løypa (hver vei) skal kun foregå på snødekt mark mellom 1. desember og 30. april, og ikke på nattestid mellom klokken 23.00 og 07.00.

– Nå er det bare å glede seg. Jeg håper at vi kan få til en åpning allerede på senvinteren, sier Singsaas.

Det er skuterførers ansvar å sette seg inn i, og overholde, løypeforskriften. Brudd på denne vil kunne medføre bortvisning og, i verste fall, politianmeldelse.

Illustrasjonsbilde fra Åfjord. Foto: Terje Dybvik

Avgiftsbelagt

All kjøring i løypa krever betalt løypeavgift. Løypeavgift settes, ifølge forslaget, til to hundre kroner per dag, og kan betales elektronisk eller i bomkasse. For flere dager foreslås det å tilby rimeligere prispakker, som for eksempel ukeskort til tusen kroner.

Personer med kjøyreløyve til hytter vil kunne benytte traséen uten å måtte betale løypeavgift.

– Dette er flott for isfiske, hyttebruk og for mennesker med redusert evne til fremkommelighet, sier Singsaas.

Løypeavgifta gir også fiskerett i området. Det understrekes i forslaget at kjøring med beltemotorsykkel (ATV) ikke er tillatt.

Gunnar Singsaas spurte kommunestyret i Åfjord om hvorfor prosessen har tatt så lang tid. Foto: Jakob Ellingsen

Begrensninger

Crosskjøring, lek, hopp, bakkekjøring og lignende skal ikke forekomme og regnes som brudd på forskriften og vil politianmeldes. Løypa reguleres ikke for slike formål.

Generell fartsgrense i løypa vil være 60 km/t, men fra Stjern og opp til Haukvatnet vil den reduseres til 25 km/t.

– Saken er nå lagt ut på høring på hjemmesiden til kommunen. Der er det satt en høringsfrist til 8. januar, og da legger vi opp et løp hvor vi tar sikte på å få behandlet denne saken i første kommunstyremøtet på nyåret, 1. februar. Forslaget som legges ut er en midlertidig forskrift på tre sesonger, som går ut i april i 2020, sier arealplanlegger Kjell Vingen.

Løypa går fra Stjern til Skurvtjønnene. Foto: Google maps

Tidsbruk

I brevet til rådmannen skriver Singsaas at han opplever den lange saksbehandlingstida som «ei trenering av vedtak gjort av kommunestyret tidligere».

– Skutermiljøet har vært veldig lojal til behandlinga i Åfjord kommune, men jeg vet at tålmodigheten har vært i ferd med å ta slutt, sier Singsaas.

– Årsaken til at vi gjør det på denne måten er kunnskapsgrunnlaget vi har. Til slike forskrifter er det noen krav til konsekvensutredninger. Skulle vi gått grundig inn i dét nå, ville vi ikke rukket å få til en forskrift for inneværende sesong. Det krever at vi må gjøre en jobb innen perioden går ut, sier Vingen.