Grisen ble avlivet med boltepistol og ble stukket i etterkant, i fullt skue for publikum. Grisen hadde kramper etter at den var død. Dyret sleit seg og beveget seg rundt, mens blodet rant ut av stikket.

- Vi har lagt opp griseslakting som en del av å vise frem norske juletradisjoner og norsk julemat. Stadsbygd skole har vært med på prosjektet for å vise elevene i 9. trinn hvordan tradisjonell slakt foregår, sier museumsdirektør Magnus Skoglund til Fosna-Folket.

- Legger oss langflate

Julemarkedet skjer i samarbeid mellom Stadsbygd skole og Museet kystens arv.

- Vi i museet har ikke forholdt oss til slakterne, men har satt som en tydelig forutsetning at grisen ikke skulle bli avlivet foran publikum, sier museumsdirektøren.

Skoglund sier museet ikke vil ha griseslakt til neste år som konsekvens av hendelsen.

- Vi legger oss langflate og beklager på det sterkeste. Jeg har selv sett en video av hendelsen og reagerer på samme måte som mange i kommentarfeltet. Dette var ikke greit, sier museumsdirektøren.

Direktesendt

Facebooksiden Fosenavisa sendte slakten direkte på sine facebooksider. Det har vakt store reaksjoner. Videoklippet på litt over ett minutt er sett over 5.000 ganger.

Videoklippet begynner etter at grisen er avlivet med boltepistol. Den starter med å vise stikket i grisen, som gjør at blodet kan renne ut av dyret. Grisen har krampetrekninger mens den tømmes for blod.

Grisen sliter seg og beveger seg rundt. Slakterne må la grisen gå gjennom krampetrekningene for å unngå å skade seg i kontakt med sparkende bein.

- I forkant av slaktinga visste jeg at det var stor interesse for den, så jeg tenkte at kunne vært fint å filme den, i likhet med flesteparten som sto ved slakteområdet. Jeg så at de oppmøtte la dette ut på både Snapchat og Facebook i tillegg til å ha vanlig kamera, sier Stian Tørstad i Fosenavisa.

- Da jeg valgte å publisere direkte på Facebook, nådde dette ut til flere enn bare de som møtte opp på Stadsbygd. Det er nok som Petter Harald Kimo sier, at mange av de som kommenterer, kanskje ikke kan mye om slakting. Slakting skaper reaksjoner, fortsetter han.

- Det er også folk fra landet som er sterkt i mot slakting, men når dette blir delt med et større publikum er det klart at reaksjonene også blir flere. At grisen hadde kramper etter den ble avlivet så jeg heller ikke på som noe unormalt, sier Tørstad.

- Positivt at det er slakting

Petter Harald Kimo er leder i Rissa bondelag. Han understreker at han ikke har vært på julemarkedet og sett hvordan slaktingen går for seg, men har sett videoklippet på facebook.

- Jeg synes det er positivt at det er slakting på Stadsbygda. Det kan se bestialsk ut når grisen sliter seg under kramper. Grisen er død under filmen. Det er viktig at folk vet hva det er de skal se, både når de er til stede og også i opptak, sier Kimo.

Han forteller selv at han selv har opplevd at ei ku sleit seg under egen nødslakting.

- Jeg måtte bare hoppe unna på grunn av kreftene. Kua er død, grisen var død. Dette er ikke dyremishandling selv om det ser dramatisk ut, understreker Kimo.

Kritisk til video

Bondelagslederen er kritisk til at Fosenavisa har lastet opp video av hendelsen på facebook.

- Jeg har stor medfølelse for slakterne som må stå i det. Når en slik video legges ut, kommenterer mange som ikke vet hva som er skjedd. Nettrollene tar til ordet og skriver sterke beskyldninger mot de som har gjennomført slakten, sier Kimo.

- Så lenge det er mulig å velge bort å se selve avlivingen, er griseslakten en god tradisjon. Dette er sånn vi får kjøtt på matbordet. Det er fordi videoen ble lagt ut, det blir en sak nå, sier han.

Skuffet

Ola Leinsli var en av de som sto for slaktingen.

- Dette er femte året vi har gjort dette på den samme måten. Ingen har kommentert det før. Forskjellen i år er at noen har filmet og lagt det ut, sier Leinsli.

Han forteller at han har slaktet i 50 år.

- Når man slakter gris, høne, eller ku, så spreller dyret til blodet har rent ut. Det er helt naturlig. Dyret er dødt. Jeg ble skuffet når jeg ser reaksjonene vi får i år. Jeg forstår ikke noe av det, sier Leinsli.

- Vi har fått skryt for opplegget og måten vi har slaktet på tidligere. I år var det blankis der vi slaktet, og vi klarte ikke å holde igjen dyret så det bevegde seg rundt, sier han.