- Luftforsvaret har begynt å operere med F-35 fra Ørland flystasjon regelmessig. Fra forrige fredag begynte 1-2 F-35 kampfly å ta av i en periode stort sett daglig. Samtidig vil det nok bli en god del dager hvor F-16 tar av fra Ørland, og ikke F-35, sier major Stian Roen, som er kommunikasjonssjef i Luftforsvaret til Fosna-Folket.

3. november landet de første norske F-35 kampflyene på Ørland flystasjon og norsk jord for første gang.

En måned senere har flyene gjennomført mottakskontrollen og er regelmessig i lufta.

Norske forhold

Så langt tar F-35 av og lander kun på Ørlandet, selv om de flyr i de samme områdene som F-16. Roen forteller at de nye kampflyene noen ganger også flyr sammen med F-16.

- I denne fasen prøver pilotene ut hvordan F-35 fungerer i norske forhold. Det handler om å gjøre seg kjent med flyet og gjennomføre trening under norske værforhold. Samt gjøre seg kjent med Ørland og andre flyplasser i Norge, sier kommunikasjonssjefen i Luftforsvaret.

- Etter hvert vil F-35 fly til ulike flyplasser rundt i landet for å bli kjent med disse og blant annet gjennomføre instrumentflyvning.

- De vil også etter hvert lande og ta av fra disse flyplassene, men det ligger litt frem i tid.

Små endringer

De nye kampflyene tar av og lander i de samme tidsrommene som dagens F-16 på flystasjonen og flyr i de samme innflygingsmønstrene, som gjelder for alle kampfly.

- For ørlendinger er egentlig den eneste endring så langt at man ser F-35 i lufta, sier Roen.

I rute

Mottakskontrollen er gjennomført ettersom de norske kampflyene er i lufta.

Etter tidsplanen for når de nye jagerflyene skal ta over oppgaver innen nasjonal forsvarsberedskap, er det fortsatt over et år før F-35 skal overta oppgaver fra F-16.

Frem dit er langen og utprøvingen lang, og tidsplanen stram.

- Det går som planlagt. Vi har fokus på å jobbe trinnvis frem mot at F-35 skal begynne å overta noen oppgaver fra F-16 i 2019, sier major Stian Roen.