Rådmannens forslag til budsjett for 2018 og økonomi- og handlingsplan for perioden 2019-2021 ble vedtatt med en del endringsforslag fra ei samlet fellesnemd.

Godt arbeid

- Det er et stramt budsjett som blir lagt fram, men vi skal fortsatt greie å gi gode tjenester til innbyggerne våre, sa leder i fellesnemda og påtroppende Indre Fosen-ordfører Steinar Saghaug (H) som berømmet administrasjonen for godt arbeid.

- Budsjettet er stramt, men jeg må berømme rådmannen og staben for arbeidet som er gjort. Jeg er mer bekymret for det som skjer på Stortinget, sa Per Kristian Skjærvik (Ap).

Det som ofte skjer når kommunebudsjettet skal bankes igjennom er at det kommer en hel del endringsforslag fra enkeltrepresentanter og partigrupper. I forkant av årets budsjettmøte i Indre Fosen samlet alle gruppelederne seg og ble enige om et felles endringsforslag.

- Positivt

- Jeg synes det er positivt at vi greier å komme med et felles forslag til endringer, sa Skjærvik.

Ett av endringsforslagene gikk på at fellesnemda ba rådmannen i løpet av våren 2018 gi en orientering om hvilke konsekvenser det stramme budsjettet medfører.

- Vi vil be rådmannen komme med en orientering om hva budsjettet vil bety for eldreomsorgen, helse, skole og barnehager, kultur og tekniske tjenester, sa Sylvia Elverum (Ap).

I gruppeledernes endringsforslag lå det også et punkt om å lage en utjevningspott for å utjevne de forskjellig økonomiske måtene Leksvik og Rissa har støttet ulike lag og organisasjoner på.

«Den siste viking»

Fellesnemda ønsker også å gi en mer forutsigbar støtte til «Den siste viking».

- Den kommunale støtten har vært på om lag 400 000 kroner hvert år det har vært spel. Det kan være utfordrende et enkelt budsjettår. Derfor ber vi rådmannen komme tilbake til kommunestyret med en plan om muligheten for å støtte «Den siste viking» med et årlig beløp. Det vil gi mer forutsigbarhet, sa Barbro Hølås Vang (Ap) da hun la fra det felles endringsforslaget.

Barbro Hølås Vang (Ap).

På bakgrunn av fellesforslaget vedtok fellesnemda å øke tilskuddet til Indre Fosen eldreråd til 75 000 kroner for 2018.

Fellesnemda vedtok også å be rådmannen om å få på plass en tjenesteavtale med kirkene i Indre Fosen. Rissa og leksvik har i dag ulike avtaler.

Vanvikan skole

Fellesnemda ønsket også å gjøre noen endringer i investeringsbudsjettet. Det var satt av 1,5 millioner kroner til nytt tak på administrasjonsbygget på Vanvikan skole i 2018. Det ble vedtatt slettet med den begrunnelse at det sanert skal bygges ny skole, og at det derfor ikke er fornuftig å bruke så mye penger på et bygg som skal fjernes. Men skulle det oppstå en prekær situasjon vil selvsagt taket bli reparert.

Regulering av Fevåg havn med en sum på 500 000 kroner, som var satt til 2018 ble utsatt til 2020.

Det ble opprettet et nytt punkt i budsjettet for 2018 på 500 000 kroner til et utvidet prosjekt på friidrettsbanen på Stadsbygd.

Et forsalg om å flytte investeringsmidler til lekeapparater på Stadsbygd skole fra 2019 til 2018 ble også vedtatt.

KulturCompagniet

Saken som skapte mest debatt og engasjement i budsjettmøtet var KulturCompagniet som i budsjettforslaget for 2018 var satt opp med en tilskuddssum på 500 000 kroner.

- Jeg er skeptisk til å bruke 500 000 kroner på KulturCompagniet. De skal jo greie seg selv etter 1. januar 2018. Jeg foreslår å overføre pengene til helse og omsorg, sa Marte Småvik (Frp).

Ikke alle syntes det var et godt forslag.

- Jeg foreslår å utfordre KulturCompagniet på å finne måter slik at de kan klare seg uten kommunal støtte fra 2019, sa Bjørnar Buhaug (Sp).

KulturCompagniet er et kommunalt foretak, og det leverer tjenester også til kommunen. Harald Fagervold (PP) mente at foretaket burde sende faktura også når det gjør oppdrag for kommunen. Det vant han ikke gehør for.

Daniel Fenstad (H) var blant dem som etterlyste mere informasjon om driften av KulturCompagniet, og han foreslo derfor å utsette bevilgningen inntil det foreligger virksomhetsrapport og regnskap fra foretaket.

- Jeg blir forundret

Det syntes ikke Per Kristian Skjørvik noe særlig om.

- Jeg blir forundret over at det kommer et slikt forslag i 12. time når vi var enige om fellesforslaget. Vedtar vi utsettelsesforslaget må KulturCompagniet sette all drift på vent i januar, for da har de ikke noe budsjett å forholde seg til.

Per Kristian Skjærvik (Ap).

Utsettelsesforslaget falt med 15 stemmer. Småviks forslag om å overføre pengene til helse og omsorg fikk bare ni stemmer.

Buhaugs forslag om å be KulturCompagniet finne måter å drive på slik at de kan greie seg uten tilskudd fra 2019 av, ble vedtatt mot tre stemmer.