Mia (16) og Pia (16) vil gjøre folk nysgjerrige på ny sjømat

Prosjektet og artikkelserien «Trøndelag redder verden» ble avsluttet med et debattmøte på Brekstad tirsdag.

Mia og Pia tror at de som kokker kan gjøre folk mer nysgjerrige på ny sjømat. Foto: Siri Wold

Nyheter

I salen satt rundt 200 elever fra Fosen videregående skole, Åfjord videregående skole og Guri Kunna videregående skole på Hitra og Frøya.

- Viktig næring for Norge

Elevene i salen hadde klare meninger om fremtida og hvordan Trøndelag kan bidra til å levere flere sjømatmåltider til verden i 2050.

Oscar Mørch Solem mener vi må utnytte de ressursene vi har bedre.Foto: Siri Wold

 

- Jeg tenker at det er viktig at vi utvikler det til noe mer enn i dag, det er en viktig næring for Norge. Vi må få utnyttet de ressursene vi har og få et større utbytte av disse, sier Oscar Mørch Solem (16).

- Vi må prioritere fattige land. Ikke alle land har de samme ressursene. Vi må få reist disse landene, prioritere dem først, sier han.

Flere av elevene vi snakker med, er overbeviste om at de kommer til å jobbe i yrker som på en direkte eller indirekte måte er knyttet til havbruk og fiskeri.

Har tro på mer sjømat

Selv om flesteparten av elevene i salen ristet forsiktig på hodet på spørsmål om de tror at vi kommer til å spise arter som sjøpølse, tang og kråkeboller i fremtida, så er de fremtidige kokkene i salen av en annen overbevisning.

16 år gamle Mia Kylgaard og Pia Olden går restaurant- og matfag ved Fosen videregående skole, og de er overbeviste om at de i fremtida kommer til å jobbe mye med sjømat.

- Som kokker kan vi bidra til at vi kan bruke mer råvarer fra havet, og utvikle dette til noe spennende som folk vil spise, sier Pia.

I fremtida kommer vi til å spise mye mer mat fra havet, tror de.

- Må øke folks bevissthet

- Vi kan komme langt på vei med å få folk til å spise mer mat fra havet om vi bare øker deres bevissthet, sier Mia.

- Og så må de nye artene legges frem på en spennende måte slik at folk blir nysgjerrige, avslutter Pia.

Les de andre sakene i serien:

Sak 1: Slik kan Trøndelag brødfø verden.

Stor grafikk: Her får du alt om 2050-visjonen.

Kommentar: Dette kan velte hele visjonen.

Oppfølger: Bransjen tror ikke på 2050-målet.

Live: Vi dekket livet på havet direkte.

Sak 2: Fosen-bedrift kan ha løsningen på bransjens største problem.

Sak 3: Forsker tror det kan bli 38 000 nye arbeidsplasser.

Sak 4: Markus, Mariel og Odin har trolig gjort et smart utdanningsvalg.

Sak 5:  Slik tror laksemilliardæren at fremtiden blir

Sak 6:  Trønderne er mest positive til laks

Sak 7: Forsker mener Sintef er ukritisk til oppdrettsnæringen.

Sak 8: Erlend (20) satser for fullt på fiske.

Sak 9: Tang og tare kan bli ny milliardindustri.

Stunt: Gunnar prøvesmaker ny mat fra havet.

Sak 10: Finner plast i alle prøvene fra havet.

Oppfølger: Miljøministerens åtte tiltak mot plast i havet.

Sak 11: - Alle oppdrettsmerder må lukkes.

Sak 12: - De små oppdretterne vil komme bort

Sak 13: Omkamp om laksemillioner

Sak 14: Hoppekreps og fiskerester lager nye arbeidsplasser.

Debattmøtet live: Se opptak fra debatten her.