Hvilken Fosen-kommune har de eldste, tjukkeste, sunneste, smarteste og sykeste innbyggerne? Noe av dette - og mye mer - kan du lese ut av Folkehelseinstituttets barometer, som måler folkehelsa i norske kommuner gjennom 34 forskjellige indikatorer.

MER OM HELSE:

Godt drikkevann i Leksvik

I aldersgruppen 45 år og eldre er andelen som bor alene lavere enn i landet som helhet, men det er ingen steder på Fosen hvor kvinnene lever lengre (84,3 år).

Antibiotikabruken i kommunen er høyere enn i landet som helhet, målt etter antall utleveringer av antibiotika på resept per tusen innbyggere.

Hundre prosent tilfredsstillende drikkevann, målt både på hygienisk kvalitet og leveringskvalitet, noe som er langt over landsgjennomsnittet.

Tiendeklassingene trives signifikant mindre på skolen enn landsgjennomsnittet. Det samme kan sies om lokalmiljøet. Innbyggerne bruker primærhelsetjenester som fastlege og legevakt oftere enn landsgjennomsnittet.

Det er langt mindre frafall i videregående skole enn landet forøvrig, og kommunens innbyggere mellom 30 og 39 år er Fosens mest utdannede.

I Osen lever de lenge, de som blir gamle

Antibiotikabruken i Osen kommune er lavere enn i resten av landet, målt etter antall utleveringer.

«Utvikling og spredning av antibiotikaresistente bakterier er en alvorlig trussel mot vår framtidige helse. Vi kan motvirke antibiotikaresistens ved å forebygge infeksjoner og bruke antibiotika bare når det trengs,» står det i rapporten.

Drikkevannshygienen i kommunen scorer maksimalt, men leveringsstabiliteten er ikke målt.

Andelen over 65 år som har fått influensavaksine i kommune er over både fylkes- og landsgjennomsnittet, med 29 prosent.

Fremtidens andel innbyggere over 80 år, er langt høyere enn i landet forøvrig. Og det er i Osen mannlige fosninger lever lengst (80,4 år).

Tiendeklassingene trives langt mindre på skolen enn landsgjennomsnittet. 17-åringene i kommunen sliter dessuten med fedme.

Det er høyere forventet levealder enn gjennomsnittet i Norge blant menn, men for kvinner er det tvert om. Det er flere i Osen enn snittet for resten av landets kommuner som pådrar seg lungekreft.

Aktiv kystby

I Ørland kommune lever folk godt, kanskje for godt. I folkehelseprofilen kommer det frem at andelen med overvekt inkludert fedme ser ut til å være høyere enn i landet som helhet.

Drikkevannet i Fosens eneste by er derimot framifrå, og scorer topp score både på leveringsstabilitet og hygienisk kvalitet.

Vannforsyningen i Norge er godt utbygd og har generelt høy kvalitet, men det er likevel ingen selvfølge at alle nordmenn får det drikkevannstilbudet de skal ha. Det skyldes for eksempel til dels utett og sårbart ledningsnett, og små vannverk som ikke desinfiserer vannet og har mangelfull oppfølging av vannkvaliteten.

Ellers viser folkehelsebarometeret at ørlendinger er mer aktive på fritida enn resten av befolkningen. Tiendeklassingene trives derimot mindre på skolen enn landsgjennomsnittet.

«Mest norsk»

Ifølge folkehelsebarometeret er Rissa den «mest normale» kommunen på Fosen-halvøya, i den betydning at den skiller seg minsfra fra landsgjennomsnittet.

Det mest bemerkelsesverdige med Rissa er at bare 16 prosent av innbyggerne over 65 år fikk influensavaksine sesongen 2015/16. Det er langt under landsgjennomsnittet, og klart færrest på Fosen. Leveringsstabiliteten på drikkevann er også blant den dårligste på Fosen.

Tiendeklassingene trives veldig godt på skolen, men elevene i 5. klasse er ikke spesielt god i matematikk, ifølge folkehelsebarometeret.

Psykiske lidelser er lavere enn i landet forøvrig, men det er i Rissa kommune at flest kvinnelige fosninger røyker (10 prosent), ifølge folkehelsebarometeret.

Dårlig drikkevann i Roan

I Roan kommune er aldersgruppen 45 år og eldre er andelen som bor alene høyere enn i landet som helhet. Det er også andelen barn (0-17 år) som bor i husholdninger med lav inntekt.

Stabiliteten på levering av drikkevann er meget god i Roan, men den hygieniske kvaliteten på vannet er dårlig. E.coli og koliforme bakterier er et tegn på forurensning. Den hygieniske kvaliteten i Roan (38 prosent) ligger langt under resten av landet (85 prosent).

Befolkningen i Roan (mellom 30 og 39 år) har lavere utdanning enn resten av landets kommuner forøvrig. Framskrivningen av andel innbyggere over 80 år, er langt høyere enn landsgjennomsnittet.

Forventet levealder for kvinner i Roan, er 81,6 år, men menn lever i snitt til de blir 77,5 år. Andelen innbyggere som pådrar seg type 2-diabetes er langt høyere enn landsgjennomsnittet, og høyest blant Fosen-kommunene (6 prosent).

Flest uføre

I Åfjord får innbyggerne kanskje landets beste drikkevann. Folkehelseprofilen gir topp score både på hygienisk kvalitet og leveringsstabilitet. Dette har vært tradisjon lenge i Åfjord.

Innbyggerne i kommunen bruker mindre antiobiotika enn fylket - og landet - forøvrig. Det er et mål om å redusere antibiotikaforbruket med tretti prosent fra 2012 til 2020.

Åfjordinger har langt færre psykiske lidelser enn landet forøvrig, men det er Åfjord som har flest uføretrygdede i aldersgruppen 18 til 44 år, blant Fosen-kommunene (4,3 prosent).

Skoleelevene har mindre frafall enn landet for øvrig, men elevene er dårligere enn landsgjennomsnittet i både lesing og regning.

Befolkningsvekst

I Bjugn er mange ungdomsskoleelever mindre fornøyd med lokalmiljøet enn i resten av landet. En høy andel ungdomsskoleelever oppgir også at de er misfornøyde med helsa. Det er også en høyere andel med overvekt inkludert fedme i kommunen, sammenlignet med landsgjennomsnittet.

Drikkevannet i Bjugn kommune lå godt over både fylkes- og landsgjennomsnittet frem til sesongen 2012/13, men da skjedde det, ifølge drikkevannsprofilen noe. Kvaliteten på både hygiene og levering er fortsatt god, men ligger nå rett under landsgjennomsnittet.

Det er en høy andel uføre i aldersgruppen 18 til 44 år (4,1 prosent), sammenlignet med landsgjennomsnittet på 2,5 prosent.

Bjugn kommune er den eneste Fosen-kommunen som kan vise til høyere befolkningsvekst enn gjennomsnittet av resten av landets kommuner.

Bare 78 prosent av innbyggerne mellom 30 og 39 år har utdanning på videregående skole eller høyere utdanning. Det er lavest på Fosen.

Bare tre prosent av innbyggerne pådrar seg type 2-diabetes. Det er best på Fosen, og færre enn gjennomsnittet på landsbasis.

Statistikken er fra siste tilgjengelige periode per oktober 2016 og er basert på kommunegrenser per 1. januar 2017.