Trøndelag redder verden

Gunnar prøvesmaker kråkeboller, tang og snegler

- Snegler? Nei, det er ikke godt, mener journalist Gunnar Okstad i Adresseavisen.

Vi tester framtidens mat fra Trøndelagskysten.

Journalist Gunnar Okstad (t.v.) prøvesmaker snegler fra Oksvoll i Bjugn.Foto: Håvard Jensen

Nyheter

Han er en del av redaksjonen bak artikkelserien «Trøndelag redder verden».

«Nye arter»

I 2050 er det trolig nær ti milliarder mennesker i verden. For å ha mat til alle, mener FN at matproduksjonen må økes med 70 prosent. Forskningsmiljø som Sintef tror sjømatproduksjonen i Trøndelag kan femdobles innen 2050. En viktig del av dette fremtidsbildet, er dyrking av tang og tare samt produksjon og høsting av «nye arter» som for eksempel sjøpølser og kråkeboller.

Vil du lære mer om næringene og 2050-visjonen?

Utforsk vår store digitale grafikk.

Prøvekanin

I tillegg til eksport, ser Sintef for seg at både tang og sjøpølse potensielt kan være en del av vårt kosthold i Norge i 2050.

Journalist Gunnar Okstad tok derfor på seg å være prøvekanin og smaktester. Kokken Jonas André Nåvik på restaurant Fagn i Trondheim ga oss noen marine smaksprøver.

Les de andre sakene i serien:

Sak 1: Slik kan Trøndelag brødfø verden.

Stor grafikk: Her får du alt om 2050-visjonen.

Kommentar: Dette kan velte hele visjonen.

Oppfølger: Bransjen tror ikke på 2050-målet.

Live: Vi dekket livet på havet direkte.

Sak 2: Fosen-bedrift kan ha løsningen på bransjens største problem.

Sak 3: Forsker tror det kan bli 38 000 nye arbeidsplasser.

Sak 4: Markus, Mariel og Odin har trolig gjort et smart utdanningsvalg.

Sak 5:  Slik tror laksemilliardæren at fremtiden blir

Sak 6:  Trønderne er mest positive til laks

Sak 7: Forsker mener Sintef er ukritisk til oppdrettsnæringen.

Sak 8: Erlend (20) satser for fullt på fiske.

Sak 9: Tang og tare kan bli ny milliardindustri i Trøndelag.