- Vi holder på med å legge ned de to sjøheimevernsdistriktene nå, sier Arild Brevik fra Ørland. Han har fredag sin siste dag som leder for Sør-Trøndelag sjøheimevernsområde.

Det er heimevernsdistriktet Hv-12 som overtar oppgavene fra sjøheimevernsområdene. Sjefen for Hv-12 Håkon Warø erkjenner at kapasiteten langs kysten vil være noe redusert i en overgangsperiode.

Satsning og nedleggelse

Norge gjør milliardinvesteringer på Ørlandet i forbindelse av etableringen av nasjonens nye kampflybase. Nå legges sjøheimevernsområdene som har hatt i oppdrag å ivareta sikkerheten langs kysten rundt basen i Sør-Trøndelag.

- Hvordan oppleves det at man trapper ned kapasitetene rundt kampflybasen samtidig som det satses stort på selve basen?

- Det er et betimelig spørsmål. Kampflybasen har vært et av de viktigste objektene for Sør-Trøndelag sjøheimevernsområde, svarer Brevik.

- I sjøheimevernsområdet har vi akkumulert flere tiårs erfaring fram til siste dag. Det er sterk vilje i avdelingen til å videreføre arbeidet i sjøheimevernsområdet, og det er tydelig skuffelse i sjøheimevernsområdet som avdeling i dag, fortsetter områdesjefen.

- Med god humor var det en i avdelingen som sa at det er positivt av vi i hvert fall slutter på topp, sier områdesjefen som ser sine omtrent 75 heimevernssoldater bli takket av i dag.

Videreføres

Det er nasjonalpolitikerne som har besluttet at sjøheimevernet over hele landet skal legges ned.

- Vi må implementere de beslutningene som fattes. Selv om de to avdelingene legges ned, forsvinner ikke oppdraget. Det er vårt fokus nå, å løse oppdraget med å ivare ta sikkerheten langs Trøndelagskysten på best mulig måte, sier oberst Warø.

Han forteller at blant annet kapasiteter som driver med overvåking langs kysten og dykkerkapasiteter videreføres som del av Hv-12.

- I en overgangsperiode vil kapasiteten til Hv-12 være noe redusert, men vi har løsninger og ny teknologi som er på vei for å gjøre at vi på litt sikt vil opp på dagens nivå, sier Warø.

Distriktssjefen ber om forståelse for at han ikke kan gå i detalj på fremtidige militære planer av hensyn til sikkerheten. Derfor kan han heller ikke gå i detalj på hvilken andel av dagens omtrent 75 personer i Sør-Trøndelag sjøheimevernområde som vil få andre heimevernsoppgaver videre.