- Det er spennende å bli et felles Ungdommens fylkesting. Ungdommens fylkesutvalg i Sør-Trøndelag slår seg sammen med ungdomsutvalget i Nord-Trøndelag. Vi hadde vårt første felles møte i helga, sier Sigve Bach Moholt fra Sørfjorden i Rissa, nå bosatt i Bjugn.

Han og Bartek Pietrzak, leder i Ørland og Bjugn AUF, ble på fylkestinget valg til å være to av de 17 ungdommene mellom 13 og 25 som sitter i det nye fylkesutvalget for ungdommens fylkesting.

Flere møter

Ungdommens fylkesutvalg (UFU) er det arbeidende styret som jevnlig møtes i løpet av året for å jobbe med politiske saker som angår ungdom i fylkessammenheng.

Moholt har sittet i Ungdommens fylkesutvalg i Sør-Trøndelag frem til sammenslåingen denne helga.

- Vi har hatt flere møter og samlinger og har begynt sammenslåingsprosessen tidligere. Vi har visst at vi får et felles nytt fylke, sier han.

- Nå skal vi kjempe ungdommens kamp i det nye fylket.

Geografisk spredning

De to representantene i UFU, som begge går på Fosen videregående skole, sier det blir overkommelig å dekke et mye større geografisk område når Trøndelag blir ett rike.

- Det er mange nye kommuner å bli kjent med. Det er langt fra Oppdal til Rørvik i Vikna. Heldigvis har vi en god geografisk spredning blant de 17 representantene i UFU, sier Moholt.

- Fosen er ganske heldig med å få to representanter i gruppa. Det er viktig at vi tar opp saker fra vår region. Det er viktig at de som kjenner lokalsaker best kan informere resten av utvalget, sier Pietrzak.

Skole, buss, helse

Hele Ungdommens fylkesting fattet vedtak om flere saker de ber UFU jobbe videre med sist helg.

- Skole og opplæring, buss og transport, og mental helse på skolen er noen av temaene vi skal ha fokus på. Samlinger der mange ungdommer møtes og snakker sammen fører til mange gode idéer og nye løsninger, sier Pietrzak.

- Det som er flott med Ungdommens fylkesting er at politikerne på fylkesbasis lytter til vår stemme og det fører til resultater og nye vedtak. De bruker stemmen vår og lytter til den, sier Moholt.

Vgs i Indre Fosen

Etter planen skal fylkespolitikerne i det nye Trøndelag fylke bestemme plasseringen av ny videregående skole i Indre Fosen før årsskiftet, selv om beslutningen kan bli utsatt.

To mulige plasseringer er foreslått. Enten ny videregående skole i Rissa sentrum, eller i Vanvikan.

- Det er viktig at fylkespolitikerne hører på ungdomsrådet i Indre Fosen. Der sitter ungdommer fra hele den nye kommunen. Plasseringen av ny skole må ikke bli Rissa mot Leksvik, sier Moholt.

- UFU er ikke et partipolitisk organ. Det er viktig at vår oppgave er å snakke med en felles ungdomsstemme i Trøndelag, sier Bartek Pietrzak.

LES OGSÅ: Ny videregående skole i Indre Fosen: Flertallet vil ha nyskolen i Rissa