Bjugn og Ørland blir slått sammen til én kommune fra 2020. Tvangssammenslåingen ble vedtatt av Stortinget i juni i år.

Delt løsning

Tidligere i høst ble det bestemt at den nye kommunen skal hete Ørland, og torsdag gjorde fellesnemnda vedtaket som legger senterstriden død for godt. Det blir to senter i den nye kommunen: Ett på Brekstad i Ørland og ett i Botngård i Bjugn. Botngård blir dessuten administrasjonssenter og postadressen til den nye kommunen. De viktige møtene skal etter planen avholdes på Brekstad.

Møte til langt på natt

Ørland og Bjugn har de siste 15 årene gjort en rekke forsøk på å slå seg sammen. Tidligere Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) husker prosessene godt.

- Ørland og Bjugn hadde et felles kommunestyremøte der vi satt opp hele natta og diskuterte den videre prosessen. Det ble ikke mer ut av det da. Vi ble for mye opptatt med arbeidet med kampflybasen (Ørland flystasjon var truet av nedleggelse i 2006-2007, red.anm.).

- Det rant ut i sanda?

- Ja, sier Grøntvedt.

Nei i Bjugn

Noen år senere startet en ny prosess, men heller ikke den gang lyktes de to kommunene med å bli enige. 14. juni 2012 gjorde Stortinget det historiske vedtaket om at fremtidens kampflybase skal ligge i Ørland. Det sparket på nytt liv i sammenslåingssaken. Den gang kom prosessen rekordlangt, og i februar 2014 gikk ørlendingene og bjugningene til stemmeurnene for første gang i sakens anledning. Intensjonsavtalen som den gang lå på bordet garanterte sentrum på Brekstad. Ørlendingene sa ja og bjugningene nei.

Les mer: Slik var debatten i fellesnemnda.

Nei i Ørland

Så kom regjeringsskiftet i 2013 og kommunereformen. Ørland og Bjugn endte etter hvert opp med å prøve på nytt. I mai 2016 var det duket for ny folkeavstemning. Den gang skulle Botngård være administrasjonssenter. Bjugningene sa ja og ørlendingene nei.

I juni i år vedtok imidlertid stortingsflertallet en tvangssammenslåing av de to kommunene, og nå er altså senterstriden endelig løst.

- Likevekt

Arnfinn Astad, som med unntak av det siste, har vært involvert i alle sammenslåingsforsøkene mellom Ørland og Bjugn, er fornøyd med resultatet som nå foreligger.

- I 2014 var det ikke likevekt. Fylkesrådmannen sa at jeg måtte gå med på å legge alt til Ørland, men jeg kunne ikke være med på det. Nå synes jeg at likevekten er på plass. Nå er det opp til oss innbyggerne, sier han.

Astad fyller 80 år neste år, men er fortsatt like samfunnsengasjert. Han følger nyhetsbildet tett.

- Jeg har aldri vært i tvil om at Ørland og Bjugn var riktige kommuner til å slå seg sammen. Den nye kommunen har fantastiske utviklingsmuligheter, sier Ap-veteranen og nevner Ørland flystasjon, Marine Harvests fiskefôrfabrikk i Bjugn og alle mulighetene i blå sektor.

Støtter løsningen

Astad sier han håper han får anledning til å følge utviklingen i den nye kommunen.

Den tidligere Bjugn-ordføreren sier han støtter forslaget til senterstruktur som nå er vedtatt.

- Jeg støtter absolutt de tankene, sier han.

- Alt for lang tid

Også tidligere Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) synes det er bra at senterstriden endelig er løst.

- Det er kjempebra. Fantastisk. Nå kan vi begynne med det som er viktig, nemlig å rigge den nye kommunen.

- Hvorfor har dette med senter vært så vanskelig?

- Det er to jevnbyrdige kommuner. Det hadde vært enklere om det hadde vært en stor og en liten kommune og med stor forskjell mellom de to sentrene. Det har tatt forferdelig lang tid å bli enig. Jeg synes jo vi har brukt alt for lang tid, sier Grøntvedt.

- Er det noe ondt blod etter alle disse betente prosessene?

- Jeg håper ikke det. Jeg håper vi evner å legge det bak oss, og se fremover. Vi må tenke på de fantastiske mulighetene den nye kommunen har, svarer Grøntvedt.