Om forslaget får tilslutning, vil det få virkning fra og med skolestart neste år. Saken ble behandlet i hovedutvalg for utdanning 14 og 15 november. Neste behandling av saken er i fylkestingsmøte 14 desember.

–Bakgrunnen for at dette kommer nå er at det var lave søknadstall på VG1 elektro inneværende skoleår. Vi synes det er dramatisk å foreslå kutt etter ett år med nedgang i elevtallet, sier Ulset. Han er teamkoordinator på elektro ved skolen.

Populær linje

Ulset bemerker at søkertallet på VG1 ikke er en tendens som har opptrådt over lengre tid.

– De foregående ti åra har søkertallene vært gode, og vi har hatt lange ventelister, påpeker teamkoordinatoren.

På forhånd har skolen vært gjennom en høringsperiode, og uttalelsen ble levert innen høringsfrist 23 oktober. Her skisserer skolen at en ønsker at VG2 Data og elektronikk fortsatt skal lyses ut.

En løsning skolen har skissert, er at en kompenserer noe for det sviktende elevgrunnlaget fra VG1 ved å dele de 16 elevplassene skolen vil ha på VG2 neste år i to.  Slik får en beholde begge de to programfagløpene som skolen tilbyr i dag. Dette er VG2 Data og elektronikk samt VG2 El energi.

– Det må understrekes at det er kun Fosen videregående skole som har studietilbudet VG2 Data og elektronikk og VG3 Dataelektroniker på Fosen i dag, forklarer Ulset.

Næringslivet

Ulset sier at det lokale næringslivet støtter massivt opp om skolen.

De har hentet inn uttalelser fra Fosen opplæringskontor, Fosenkraft, Luftforvaret ved Ørland flystasjon avdeling vedlikehold og logistikk, Fosen innovasjon, Ørland næringsforum og Bjugn næringsforum og Relacom AS.

Alle støtter skolens synspunkter. De legger vekt på at det er stor utvikling på Fosen innenfor flere områder. De nevner Ørland flystasjon som holder på å ta imot de nye kampflyene med ringvirkninger, grønn og blå sektor med representanter som Marine Harvest og Scanbio.

– Alle signaliserer behov for lærlinger og kompetanse innenfor Data- og elektronikk faget, forklarer Ulset.

Retningslinjer

Et viktig moment for skolen er at nedleggelse vil være i strid med de retningslinjene fylket sjøl har laget for skolestrukturen. Der heter det blant annet at en felles tilbudsstruktur i Trøndelag skal underbygge en desentralisert og robust skolestruktur. Dessuten skal den ta hensyn til behov i nærings- og arbeidslivet. Nærskoleprinsippet skal ivaretas og det er et uttalt prinsipp at en skal legge til rette for at flest mulig elever kan bo hjemme lengst mulig.

– I vår høringsuttalelse med støtte fra lokalt næringsliv har vi lagt vekt på disse føringene, nevnt ovenfor, og argumentert deretter. Vi finner det rart at ikke fylkesrådmannen og hovedutvalg for utdanning har tatt hensyn til dette, sier Ulset.

Gode resultater

Ulset opplyser Fosen videregående skole og VG2 Data og elektronikk har gode tall å vise til når det gjelder antallet elever som har fått lærekontrakter.

I dag har Fosen videregående skole tilbud innenfor VG 1 Elektro, VG2 El energi, Vg2 Data og elektronikk samt VG3 Dataelektroniker.

– Skulle vedtaket fra hovedutvalg for utdanning bli stående, vil vi i løpet av to år stå igjen med VG1 Elektro og VG2 El energi.

Det er interessant at fylkesrådmannen åpner for å starte opp en linje flyfag ved Fosen videregående. Samtidig velger en å innskrenke innenfor elektrofaget. Elektro er grunnutdanninga du må ha i bunn for å komme inn på flyfag, påpeker Ulset.

Nå håper skolen at fylkespolitikerne vil ta til seg innsigelsene som skolen har kommet med i si høringsuttalelse og at de kommer til den rette konklusjonen i møtet 14 desember.

– Da får vi lyst ut tilbudet ved VG2 Data og elektronikk også neste år, sier elektrolæreren.

Trondheimere på Fosen

Trondheimerne Thomas Stallvik og Sondre Mosand har ikke noe problem med å gå på skole på landet.

Flere av elevene ved Fosen videregående skole kommer fra Trondheim. Dette er ikke noe nytt, skal vi tru faglærerne ved skolen. Helt sia Fosen Yrkesskole ble starta i 1960, har den trukket til seg elever både fra Trondheim og fra øykommunene Hitra og Frøya.

Data

Mosand og Stallvik kom til Fosen videregående fra skoler i Trondheim. Mosand kommer fra Heimdal og gikk på Heimdal videregående skole.

– Jeg hadde muligheten til å gå ut som telekomlærling. Da sto det mellom skolen her og Meldal videregående skole, sier eleven.

Han bor på hybel, og dette synes han fungerer greit. Han er ennå ikke helt sikker på hvilken yrkesveg han skal slå inn på.

– Det bør helst være noe innen data eller fiksing av småelektronikk. Jeg er ikke helt sikker ennå, sier tredjeårseleven.

Serverdrift

– Kunne du tenke deg å satse på en karriere innen Forsvaret?

– Egentlig ikke. Det høres ikke så artig ut å arbeide der. De har mer fokus på radar og radio. Jeg har mer lyst til å jobbe med drift av servere og slikt.

– Vurderer du å ta tilleggsutdanning?

– Nei, jeg vil ut i arbeid snarest mulig, sier Mosand.

Fosenaner

Thomas Stallvik har, som etternavnet antyder, aner fra Stallvika ved Stjørnfjorden i Bjugn kommune.

– Bestefaren min kom derfra, og vi har fremdeles hytte der. Det er der jeg bor nå, sier elektroeleven.

Stallvik kom til Fosen videregående skole etter først å ha gått på Strinda videregående. Han hadde lyst til å gå videre med datateknikk. heller ikke Stallvik ser for seg Forsvaret som noen framtidig arbeidsplass. Derimot er det en annen stor statlig institusjon som frister mer.

– Jeg kunne tenke meg å jobbe på sykehuset. Det er veldig variert arbeid og de har mye forskjellig utstyr, sier Stallvik.

Thomas Stallvik og Sondre Mosand trives godt på skolen i Bjugn. Begge er fra Trondheim. Foto: Snorre Berg