– Dette skal vi følge opp, sier Arnfinn Brasø, kommunalsjef plan, drift og landbruk i Ørland kommune.

Når Fosna-Folket tar kontakt er han på vei inn i et møte for å diskutere skadeverket som Ørland kysthotell - og kommunens lokaler - har blitt utsatt for. To ganger på to uker har ungdommer tatt seg inn i bygningene som forbinder kysthotellet med blant annet kultursenter, rådhus og terminalbygg for hurtigbåt.

Fra resepsjonen er det vanskelig å se om det vrimler av folk i vrimlearealet. Foto: Erik Eikebrokk

– Det er klart at dette er alvorlig. Vi har vært klar over problemet og har fulgt med på at det har oppholdt seg personer i disse arealene. Det har i realiteten stått åpent i mange år, men det har bare vært få tilfeller med små ødeleggelser og lite skadeverk.

Frem til nå.

Røsket ut kabler

Ved to tilfeller har ungdommer røsket ut datakabler fra et sikringsskap, noe som gjorde at hotellets IT-systemer var offline i over en time og at brannlister ikke var oppdaterte. Ved eventuelle nødsituasjoner er det avgjørende at ansatte og nødetater vet hvilke rom det oppholder seg gjester på.

– Dette er ikke noe særlig. Det har med trygghet å gjøre. Når de drar ut datakablene kommer vi ikke inn i bookingsystemet. Det gjør at sikkerheten til gjestene våre blir svekket, sa hotelldirektør Gerda Husby til Fosna-Folket på mandag.

– Det er åpent på kveldstid så lenge båtene går, og hotellet er åpent, og da kommer man inn i bygningsmassen. Det er muligens her vi kanskje begrense noen tilganger tidligere på kvelden, sier leder for vaktmesterne i Ørland kommune, Runar Steen.

Etter at saken ble diskutert på kommunale kontorer i Ørland kommune, har Steen hatt en gjennomgang med hotellet for å få danne seg et klarere bilde av hva som har foregått.

– Nå har vi gått gjennom arealene sammen med en av hotellets ansatte, og fått litt informasjon av hva som har skjedd. Det er mye ungdom som oppholder seg der på kveldstid.

Fra nederst i bygget er det mulig å ta heisen - usett - opp til mellometasjen, hvor sikringsskapet, som nå er låst, befinner seg. Foto: Erik Eikebrokk

Branntilløp

Hotellet har allerede gjort grep, og har blant annet festet hengelås på sikringsskapet. Men heisen som ble benyttet for å ta seg opp til sikringsskapet i andre etasje, er også kommunens ansvar. Det er også blomsterkrukka utenfor kaiinngangen, som ble påtent, og taklukene som ble åpnet på vidt gap.

– Det er et sameie, og et felles ansvar dette her, så vi må se på hva vi kan gjøre av tiltak for å forhindre mer av dette i fremtiden, sier Steen.

– Vi må se på om det kan bli aktuelt med kameraovervåkning, men det er jo noen restriksjoner på det også.

Hotelldirektør på Ørland kysthotell, Gerda Husby, anmeldte forholdet ved Fosen lensmannsdistrikt mandag ettermiddag.